Szerző: zimi

2008. augusztus 15. 10:42

Feltámad a Polaroid instant kamerája, digitális változatban és eredeti képmérettel

Ki ne emlékezne az Polaroid cég világhírnevének oszlopára, az instant film technológiára? Idén februárban utolsó instantfilm-gyárát is bezárni kényszerült a cég, így hamarosan nem tudunk majd önelőhívó fotópapírt vásárolni, ha rendelkezünk ilyen masinával. A jó hír az, hogy jön a digitális változat.

[HWSW] Ki ne emlékezne az Polaroid cég világhírnevének oszlopára, az instant film technológiára? Idén februárban utolsó instantfilm-gyárát is bezárni kényszerült a cég, így hamarosan nem tudunk majd önelőhívó fotópapírt vásárolni, ha rendelkezünk ilyen masinával. A jó hír az, hogy jön a digitális változat.

Már többször is hírt adhattunk a ZINK cég új fotónyomtató technológiájáról, mely olyan kis méretű, hogy akár fényképezőgépekben is elhelyezhető, mivel a színező kristályok nem kazettákban vagy patronokban, hanem a papír rétegeiben várnak a hőalapú fixálásra. Eddig ugyan csak egy 2x3 hüvelykes (mintegy 51x76 milliméteres) fotók előállítására képes prototípusról érkeztek hírek, de már készülőben van a valamivel nagyobb, 3x4 hüvelykes (76x102 milliméteres) változat. Júniusban jelentette be a cég, hogy PoGo fantázianevű nyomtatójában alkalmazza a ZINK rendszerét.


Még senki sem tudja, hogy fog kinézni az új polaroid.
Képünkön a ZINK kísérleti nyomtatós kamerája.

A technológia fejlődésével úgy tűnik, visszatérhetnek a régi parti-idők, mikor azonnal kézhez kaptuk a fényképezőgépből az instant filmet. A Polaroid olyan (természetesen digitális) fényképezőgép piacra dobását tervezi, mely ugyanabban a 4x3 hüvelykes képméretben szolgáltatja a képet, mint a régi kémikus-klasszikus, de immár a ZINK technológiájával. Az új, digitális "polaroidok" képminőségben és sebességben is felül fogják múlni analóg elődöket. Egyelőre még a tervezési fázisban tart a projekt, a megjelenést 2009-re datálják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról