Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 12. 15:52

Tegnap éjjel órákra letérdelt a Gmail

Tegnap magyar idő szerint az esti, éjszakai órákban több órára leállt a Google népszerű online levelezőszolgáltatása, a Gmail. A cég szerverein tárolt e-maileket ez idő alatt felhasználók millió próbálták elérni, hiába -- éjszaka szerkesztőségünk több munkatársa is hibaüzenetet kapott, amikor megpróbált bejelentkezni a levelezőrendszerbe. A Google hajnalra kijavította a hibát, a fejlesztői blogon pedig minden érintettől elnézést kértek az okozott kényelmetlenségekért.

[HWSW] Tegnap magyar idő szerint az esti, éjszakai órákban több órára leállt a Google népszerű online levelezőszolgáltatása, a Gmail. A cég szerverein tárolt e-maileket ez idő alatt felhasználók millió próbálták elérni, hiába -- éjszaka szerkesztőségünk több munkatársa is hibaüzenetet kapott, amikor megpróbált bejelentkezni a levelezőrendszerbe. A Google hajnalra kijavította a hibát, a fejlesztői blogon pedig minden érintettől elnézést kértek az okozott kényelmetlenségekért.

A Gmail kontaktokat kezelő szerverének, szervereinek kiesése okozta a teljes rendszerleállást, áll a hivatalos Gmail-blogban. A leállás következtében több millió felhasználó nem tudta elérni gmailes postafiókját közép-európai idő szerint este kilenc és tizenegy közt -- a helyreállítás után a rendszer csak akadozva indult, így többen csak órákkal később érték el a levelezésüket. Bár a hiba kijavításával már végeztek a szakemberek, az üzemeltetők szerint a mai napon még várhatók fennakadások a levelezőrendszer működésében.

A keresőcég 2004. április elsején indította útjára ingyenes levelezőszolgáltatását, mely tavaly február 7-ig kizárólag meghívásos alapon volt elérhető. A Google szolgáltatását elsősorban az egyszerűen használható, mégis sokoldalú funkciókat kínáló kezelőfelület, nem utolsósorban pedig a folyamatosan bővülő, e-mailek részére fenntartott tárterület tette népszerűvé több tízmillió felhasználó számára.

A Google azóta több ingyenes webes szolgáltatást is útjára indított, melyek a Gmail nyomdokaiba lépve többnyire hamar népszerűvé váltak. A Gmail levelezőrendszert ma már nem csak magánszemélyek, hanem cégek is használják a belső levelezés bonyolítására. Nem ez az első eset ugyanakkor, hogy a Gmail hosszabb-rövidebb ideig elérhetetlen marad a felhasználók nagy többsége számára, a Google részint az ezzel kapcsolatos reklamációkat kivédve továbbra is feltünteti a Gmail logójában a "beta" jelzőt.

A mostani leállás ugyanakkor mégis kiemelten kezelt rendszerhiba volt a cégnél, a fejlesztők legalábbis saját bevallásuk szerint a kisebb horderejű hibákkal rendszerint nem foglalkoznak, nem jelentik be külön az okokat és nem kérnek senkitől sem bocsánatot a hibák miatt. A rendszerhiba miatt egyébként beszámolók szerint a Google teljes belső levelezése is leállt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról