Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 11. 13:26

Világrekorder kapacitású FB-DIMM memóriamodul az Elpidától

A világ legnagyobb kapacitású FB-DIMM-jével rukkolt elő az Elpida. A memóriaéhes alkalmazásokhoz szánt modult a japán vállalat saját tokozási technikájával állította elő. Az energiatakarékosnak ígért modulok első szállítmányai augusztus végén indulnak meg, a tömegtermelés beindulása pedig az év végére várható.

[HWSW] A világ legnagyobb kapacitású FB-DIMM-jével rukkolt elő az Elpida. A memóriaéhes alkalmazásokhoz szánt modult a japán vállalat saját tokozási technikájával állította elő. Az energiatakarékosnak ígért modulok első szállítmányai augusztus végén indulnak meg, a tömegtermelés beindulása pedig az év végére várható.

A 16 gigabájtos Fully Buffered DIMM-et 2 gigabites DDR2 SDRAM chipekből alkotta meg a vállalat, a magas sűrűséget pedig rétegelt tokozási (stacked FBGA) technikájával tudta elérni -- egy szabványos 240 tűs modulra így 64 darab DRAM-chipet integrált. Ilyen tokozási technikákat évek óta alkalmaz a vállalat a nagy kapacitássűrűség elérése érdekében. A rétegelési technikák, ahogyan nevük is mutatja, több szilíciumlapka egymásra helyezését takarja egyetlen tokon belül, de léteznek megoldások tokok rétegezésére is és egybetokozására is. Ezek a technikák gyakran magukba foglalják a szilíciumszeletek vékonyabbra csiszolását is.

A 64 darab rétegelt DRAM-chip már tisztes hőfejlődést produkál, nem beszélve az FB-DIMM-eknél meglévő buffer (AMB) extra fogyasztásáról. Egy FB-DIMM akár 5-8 wattal is többet fogyaszthat egy normál DDR2-esnél, ráadásul a korai implementációk fogyasztása gyakorlatilag egyáltalán nem skálázódott a terheléssel, így egy alacsony terhelésű, nagy memóriakapacitású szervernél a különbség drasztikusan megnövekszik -- igaz, az FB-DIMM teljesítmény szempontjából és magas kapacitású és terhelésű, párhuzamos memóriaműveletekben intenzív környezetbe tervezték.

Az Elpida ugyanakkor állítja, 16 gigabájtos modulja nagyjából egy 8 gigabájtos fogyasztásával rendelkezik. Ezt alacsony fogyasztású DDR2 DRAM-chipekkel és alacsony fogyasztású IDT AMB-vel éri el. A japán memóriagyártó szerint a szerverpiac igényli ezeket a jelenleg extrém kapacitásúnak számító modulokat, és a jövőben is tovább fókuszál a magas sűrűséget megcélzó fejlesztésekre. Az Elpida és az IDT közleménye szerint úgy értek el kétszeres kapacitást, hogy a fogyasztás változatlan maradt. A magas sűrűség és relatív kedvező fogyasztás mellett az Elpida 16 gigabájtos FB-DIMM-je multi-rank, vagyis DRAM chipek több csoportja is hozzáférhető párhuzamosan. A 16 gigabájtos modul segítségével nagyobb kapacitást érhetnek el a szerverek, vagy adott kapacitást kevesebb foglalattal, kompaktabb kivitelben -- a magas sűrűség kifejezetten kedvez a virtualizált blade környzeteknek.

Az FB-DIMM az ipar válasza a növekvő memóriakapacitás és memóriaszintű párhuzamosság iránti igényekre. A normál DDR2, később pedig DDR3 DRAM-chipeket elmaszkoló buffer segítségével kevesebb huzalozással implementálható egy-egy FB-DIMM csatorna, valamint az egyidejűleg kiszolgálható memóriaműveletek száma is megugrik. Cserébe a modulok magasabb ára mellett nagyobb fogyasztással, és magasabb késleltetéssel kell fizetni közepesnél alacsonyabb terhelésnél -- erőteljes terhelés esetében az FB-DIMM memóriaalrendszer válaszképesebb marad. Az Intel az FB-DIMM egyik fő kifejlesztője és támogatója, kettő-négyutas szerverchipsetjeinek többsége FB-DIMM vezérlővel bír.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról