Szerző: Bányai György

2008. augusztus 8. 12:34

Atomra válthatnak a HP netbookok is

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a HP 10,1 és 10,2 hüvelykes kijelzőkkel szerelt netbookokkal válthatja le, vagy egészítheti ki a jelenleg futó 2133-as modellekből álló kínálatot. Az új termékek új processzort kapnak, a VIA C7-et Intel Atom üti ki a nyeregből.

[HWSW] Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a HP 10,1 és 10,2 hüvelykes kijelzőkkel szerelt netbookokkal válthatja le, vagy egészítheti ki a jelenleg futó 2133-as modellekből álló kínálatot. Az új termékek új processzort kapnak, a VIA C7-et Intel Atom üti ki a nyeregből.

A HP nem bevallottan ugyan, de valószínűleg érzi, processzorteljesítmény tekintetében erősen alálőtt a vetélytársaknak gyengécske 2133 netbookjában, erre lehet bizonyság, hogy az abban alkalmazott VIA C7-M processzort jövő év elején érkező gépeinél Intel Atomra cseréli. Az is kitudódott, hogy az új netbookokat a HP számára az Inventec fogja gyártani. A gépek részletes technikai adatai ugyan még nem ismertek, pár részlet napvilágra került. Az új sorozat 10,1 és 10,2 hüvelykes kijelzőket kap, előző a jelenleg a 2133 netbookban alkalmazott 1280x768 pixeles megjelenítővel ellentétben 1024x576 képpontból állítja elő a látnivalót.

[+] Melyik a jobb mini notebook: MSI Wind vagy HP 2133?

Az új netbookok hagyományos merevlemezzel és SSD-vel is rendelhetőek lesznek, remélhetőleg a 2133-as négy gigabájtos tárolójánál nagyobb változatban. Az új gépek értékesítésének kezdete valószínűleg az új kijelző alkalmazáasa miatt került jövő év elejére, a jelenlegi 1280x768 képpontos kijelzőjével már idén novemberben szállíthatóak lettek volna. Remélhetőleg az új sorozat nem szakít majd a 2133-as modellre jellemző fémburkolattal, amely a többi gyártó termékénél elegánsabb külsőt kölcsönöz a HP netbookjának.

HP 2133

A HP új netbookjaiban az Atom processzorra váltás azért váratlan, mert a VIA hamarosan, akár pár hónap múlva kijöhet Nano processzorával, amellyel a jelenlegi C7-M változatot váltja. A Nano számos téren mérföldkő a VIA számára, így például az első 64-bites utasításkészletű, és az első soronkívüli végrehajtással bíró szuperskalár mikroarchitektúra. Órajelenként három utasítás feldolgozására képes, többszintű, szavazásos elagázásbecslő rendszerrel és hatékony cache-hierarchiával rendelkezik 1 megabájtos L2 gyorsítótár mellett.

Persze az is könnyen elképzelhető, hogy a HP tudja azt, amit mi nem, például azt, hogy a Nanót mozgató fogaskerekekbe porszem került, és a megjelenési időpont sok-sok hónappal késik. Egy hosszabb csúszást a jelenlegi processzorral a gyártó azonban sikeresnek szánt, megfelelő teljesítményű gépben már jelenleg sem képes kiböjtölni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról