:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 7. 15:15

Aurora: Bárki fejlesztheti a jövő webböngészőjét

Alig hűlt ki a Firefox 3 indulása után, a Mozilla Alapítvány máris a következő nagy durranáson töri a fejét. A szervezet szerdán fedte fel legújabb projektjét, az Aurorát, ami egyelőre csupán egy koncepció a jövő webböngészésének bemutatására.

[HWSW] Alig hűlt ki a Firefox 3 indulása után, a Mozilla Alapítvány máris a következő nagy durranáson töri a fejét. A szervezet szerdán fedte fel legújabb projektjét, az Aurorát, ami egyelőre csupán egy koncepció a jövő webböngészésének bemutatására.

"Az Aurora egy nyilvános eszmecsere ugródeszkája kíván lenni, azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene fejlődnie a webböngészők által nyújtott felhasználói élménynek" -- áll az Adaptive Path közleményében. A San Franciscó-i dizájncég a Mozilla Labs felkérésére látott hozzá a projekthez, melynek első prezentációja egy négy részes videosorozat első két epizódja.


Aurora (Part 1) from Adaptive Path on Vimeo.

"Az Aurora magában foglal számos innovatív dizájn ötletet, melyek komplex módon, teljesen egymásra épülnek. A bemutatott videókat arra használtuk, hogy megmutassuk, hogyan működnek ezek az elképzelések együtt egy adott szituációban" -- mondták el az Adaptive Path képviselői.

Az Aurora elsődlegesen fontos részei a természetes interakció, a folytonosság, a több-felhasználós alkalmazások és az összefüggések tudatos kezelése. A Mozilla célja, hogy a koncepciót megvizsgáló felhasználóknak leessen az álla, illetve hogy az IT-iparban, felsőoktatásban tevékenykedő emberek világszerte bekapcsolódhassanak az ötletelésbe, útkeresésbe. A létrejövő virtuális közösségen belüli ötletek és tapasztalatok megosztásával, kollektív felfedezéssel képesek meghatározni a jövő webjéhez vezető utat.


Bookmarking and History Concept Video from Aza Raskin on Vimeo.

A Mozilla alapítvány az Aurora mellett egyébként már most bemutatott néhány működőképes koncepciót, például a könyvjelzők rendezésének egy egészen új módszerét, illetve számos javaslatot a Firefox Mobile-hoz. Ez utóbbi gondolatmenet igyekszik a realitásokból kiindulni, a böngészőt eleve érintőképernyőre tervezik, illetve figyelembe veszik a felhasználói korlátokat is.

Eddig is tisztában volt a világ azzal, hogy egy pici érintőkijelzőn kényelmetlen ujjal navigálni, ezt eddig többnyire a stylus ceruza alkalmazásával oldották fel, de a hétköznapi életben nem kapjuk majd elő minden másodpercben a célszerszámot, a webböngészés viszont némi precizitást igényel a mai formájában. Egy átlagos kijelzőt, egy átlagos ujjal megérintve akár a kijelző egy tizedén is otthagyhatjuk az ujjlenyomatunkat, ami körülbelül olyan, mintha a könyökkel próbálnánk meg gépelni egy normál billentyűzeten. A megoldás nyilvánvalóan ennek a problémának a feloldásán keresztül vezet, amit a Mozilla ha sikeresen vesz, akkor a mobil böngészésben is méltán válik népszerűvé majd.


Firefox Mobile Concept Video from Aza Raskin on Vimeo.

Az Aurora projekt és a hozzá kapcsolódó kisebb fejlesztések legfőképp abban különböznek az eddig megszokottól, hogy a felhasználók valós igényeire támaszkodva a fejlesztők és a tervezők, dizájnerek egy nagyon széles rétegét mozgatják meg. A közösségi gondolkodás és a folyamatos visszacsatolások eredménye pedig bizonyára meghökkentő változásokat hoz majd. A Mozilla Alapítvány szerint elegendő egy egyszerű ötlet is akár, ami lehet egy mondatnyi vagy egy oldal is. Ezek lényege, hogy egyszerűek és nem technikai jellegűek. Mindenkinek vannak igényei vagy elképzelései, ehhez elegendő egyszerűen internet-felhasználónak lenni.

A látványtervek és a prototípusok esetében az alapítvány a nyilvánvaló technikai definíciókon kívül csak annyit kér, hogy az elkészült anyagok legyenek szabadon terjeszthetőek és változtathatóak, például a Creative Commons licence alatt. Ezen a szabadság nélkül a közösségi fejlesztés jogi akadályokba ütközne, az pedig soha nem visz előre. A Mozillások azt mondják: "Legyél bátor, arcátlan és radikális! Minél őrültebb, annál jobb. Fedezzük fel együtt a jövőt!"


Aurora (Part 2) from Adaptive Path on Vimeo.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.