Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 6. 16:50

2009 a Linux desktop éve lesz - már megint?

Újabb rohamra készülnek a Microsoft-ellenes erők a Windows egyeduralmának megdöntésére. Az IBM a Canonical (Ubuntu), a Novell (SUSE) és a Red Hat Linux-disztribútorokat gyűjtötte zászlaja alá, hogy az elmúlt évtized sikertelenségét követően 2009-et a Linux desktop évének nyilvánítsák.

[HWSW] Újabb rohamra készülnek a Microsoft-ellenes erők a Windows egyeduralmának megdöntésére. Az IBM a Canonical (Ubuntu), a Novell (SUSE) és a Red Hat Linux-disztribútorokat gyűjtötte zászlaja alá, hogy az elmúlt évtized sikertelenségét követően 2009-et a Linux desktop évének nyilvánítsák.

A szövetség Microsoft-mentes klienseket vizionál Linux-alapokon, és IBM Lotus irodai szoftvercsomagokkal. A Lotus szoftverekért felelős IBM-alelnök, Kevin Cavanaugh szerint a Vista lassú üzleti terjedése rendkívüli lehetőséget teremt a Linux számára. Mint mondja, keményen fognak azon dolgozni, hogy felszabadítsák az asztali PC-ket, pénzt takarítva meg az ügyfeleknek és biztosítva számukra a választás szabadságát. Az IBM a Microsoft Office és Exchange megoldásaival szemben alternatívákat dolgozott ki, amelyeket Open Collaboration Client Solution (OCCS) néven gyűjt. Az OCCS különféle IBM és más szállítóktól szállító szoftvereket gyűjt össze kliensoldali munkakörnyezetek kialakítása céljából, az ehhez szükséges szerverszoftvereket is beleértve.

A négy vállalat közölte, hogy partnereikkel közösen fognak azon dolgozni, hogy PC-kre előtelepített megoldásként, az adott IT-megoldást szállító márkája alatt biztosítsanak iparági megoldásokat. Az IBM szerint nemcsak költséghatékonyabbak a Linux/Lotus-alapú megoldások, de testreszabhatóságuk révén magasabb hozzáadott értékre is lehetőséget kínálnak a partnerek számára is. Az osztrák VDEL igen kedvező tapasztalatokra tett szert OpenReferent néven Kelet-Európában forgalmazott termékével kapcsolatban, mely Red Hat Enterprise Linuxra és az IBM OCCS-re épít. Különösen az orosz piacon sikerült komolyabb eredményeket elérni, melyek 30-35 százalékos megtakarításról számoltak be a Microsoft-kliensekkel szemben.

A Linuxot megalkotója, Linus Torvalds asztali platformnak szánta eredetileg és szánja a mai napig is, így a mainline kernelt is az asztali igényeket szem előtt tartva fejlesztik leginkább. Ennek ellenére a Linux egészen más területeken ér el sikereket, így például a szerverekben és beágyazott rendszerekben. Alacsony penetrációja miatt pontos számokat nehéz kapni a PC-piaci részesedéséről, de a kutatások egybecsengenek abban, hogy mindössze néhány százalékra tehető -- a szerverek terén ez az arány volumenben 25 százalék feletti, vagyis minden negyedik eladott szervert már Linuxszal szállítanak.

Ezzel szemben a HWSW híroldalai látogatóinak kevesebb mint 4 százaléka használ valamilyen Linux-disztribúciót, és ez a szám biztosan magasabb az országos átlagnál. Az IBM, Canonical, Novell és Red Hat bejelentésének hitelét az sem segíti, hogy hasonló hangzatos kinyilatkozások már korábban is történtek, eredmények azonban nem követték a szavakat. Ez pedig kontraproduktívan oda vezetett, hogy a szakmában a "Linux desktop éve", melyet most a szövetség 2009-re tűzött ki, köznevetség tárgyává vált, a Microsoft pedig továbbra is stabilan őrzi a Windows 90 százalék feletti részesedését -- ezen a Vista sem változtatott érzékelhetően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról