Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 5. 11:25

Nagyon gyors, ugyanakkor olcsó SSD-ket ígér még idén a Micron

A negyedik negyedévben a Micron is piacra dobja új generációs, 256 gigabájt kapacitású SSD-it, melyek annak ellenére, hogy sokkal gyorsabbak lesznek a jelenleg szállított modelleknél, az alkalmazott memóriaszervezésnek, illetve a flash chipek folyamatos áreróziójának köszönhetően jelentősen olcsóbban is kerülhetnek piacra.

[HWSW] A negyedik negyedévben a Micron is piacra dobja új generációs, 256 gigabájt kapacitású SSD-it, melyek annak ellenére, hogy sokkal gyorsabbak lesznek a jelenleg szállított modelleknél, az alkalmazott memóriaszervezésnek, illetve a flash chipek folyamatos áreróziójának köszönhetően jelentősen olcsóbban is kerülhetnek piacra.

Az amerikai székhelyű Micron RealSSD márkanéven fogja piacra dobni két flashalapú adattárolóját, a professzionális felhasználásra szánt, RealSSD P200-at, és az otthoni, egyéni felhasználóknak fejlesztett RealSSD C200-at. Előbbiek a jelenleg elterjedtnek számító, papíron elméletileg strapabíróbb és gyorsabb SLC (Single-level Cell) szervezésű flash chipeket kapják, és maximum 128 gigabájt kapacitással érhetők majd el, utóbbiak MLC (Multi-level Cell) chipekből állnak majd, kapacitásuk 32-től 256 gigabájtig terjed majd és 1,8 és 2,5 hüvelykes formátumban egyaránt piacra kerülnek.

Micron RealSSD

Az MLC-s tárolók ugyan tipikusan lassabbak, mint az eddig szélesebb körben elterjedt SLC (Single-Level Cell) rendszerű NAND flashmemóriákból felépülő egységek, viszont sokkal olcsóbbak is. A Micron egyelőre nem közölte, hogy az új flash meghajtók mennyibe fognak kerülni, mindössze annyi derül ki a cég sajtóközleményéből, hogy az MLC-s SSD-kért a hasonló kapacitású SLC-s társaik árának harmadát kérik majd. Az egységek egyébként annak ellenére villámgyorsak lesznek, hogy az MLC felépítés elméletileg lassabb adatátvitelt nyújt: a számítógéphez Serial ATA II interfésszel csatlakozó SSD-k másodpercenként akár 250 megabájt adat kiolvasására és 100 megabájt írására lesznek képesek.

A flashalapú háttértárolók tömeges elterjedését nagy mértékben elősegíti az MLC felépítésű chipek alkalmazása: a világ első számú memóriagyártója, a Samsung egy hónapja jelentette be, hogy szállítja első MLC-s SSD-it, egyelőre 64 és 128 gigabájt kapacitással, az év során a későbbiekben azonban ezekből a meghajtókból is elérhető lesz 256 gigabájtos változat.

A Samsung becslése szerint a dinamikusan növekvő SSD piac 2010-ig 800 százalékot bővülhet, a piackutatók azonban úgy látják, hogy az SSD-k ezekben a távlatokban még így sem fenyegetik a merevlemezek jövőjét. A HDD-k a következő évek során is toronymagasan a legnépszerűbb adattároló-eszközök maradnak, így az iSuppli becslése szerint 2012-ben már 845 millió merevlemez kerül leszállításra, ami átlagosan évi 10,4 százalékos bővülést jelent a következő 5 év során.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról