Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 5. 11:59

Kipróbáltuk: HP iPAQ 914 Business Messenger

A HP még tavaly mutatta be a népszerű iPAQ tenyérgép-sorozat új tagjait, amelyeket -- ki tudja miért? -- Magyarországon csak most hoztak forgalomba. A bejelentés óta eltelt időt aligha töltötték tétlenül a HP mérnökei, legalábbis erre utal, hogy a szerkesztőségünkben járt iPAQ 914 még csak nem is hasonlít az eredeti sajtófotókra, mások a színek, más a billentyűzet elrendezése is.

A HP még tavaly mutatta be a népszerű iPAQ tenyérgép-sorozat új tagjait, amelyeket -- ki tudja miért? -- Magyarországon csak most hoztak forgalomba. A bejelentés óta eltelt időt aligha töltötték tétlenül a HP mérnökei, legalábbis erre utal, hogy a szerkesztőségünkben járt iPAQ 914 még csak nem is hasonlít az eredeti sajtófotókra, mások a színek, más a billentyűzet elrendezése is.

A késlekedés szerencsére semmit sem von le az iPAQ 900-as sorozat érdemeiből, ugyanis a vállalat minden olyannal ellátta ezeket a készülékeket, amelyek ma egy korszerű okostelefon nélkülözhetetlen termékei. Így aztán semmi gond azzal, hogy az iPAQ 914-et csak közel fél évvel a bejelentése után kaptuk meg, a termék műszakilag még ma is az élvonalat képviseli: másodpercenként 7,2 megabites letöltésre képes HSDPA, 802.11b/g szabványú Wi-Fi, GPS-vevő, autofókuszos fényképezőgép, bővíthető memória és persze teljes QWERTY billentyűzet is van benne, elsősorban az üzleti felhasználók örömére.

HP iPaq 914

Annak ellenére,hogy az iPAQ 914 mi mindenre képes, a méretei teljesen "evilágiak": 113x64x16 milliméteres dimenziói és 146 grammos tömege nem lógnak ki a kategóriából, egy ekkora kijelzős, QWERTY billentyűzetes okostelefont aligha lehetne sokkal kisebbre építeni úgy, hogy használható maradjon. A zongoralakk-fekete készüléket krómdíszítés próbálja feldobni, sajnos kevés sikerrel, a telefon ettől sem lesz igazán elegáns, és kézbe fogva is kissé olcsónak érződik, ami elsősorban a műanyag borításnak köszönhető.

Specifikációk
Gyártó: Hewlett-Packard
Kijelző: 2,5", 320x240, 65k szín
OS: Windows Mobile 6.1 Professional
CPU: Marvell PXA270, 416 MHz
Memória: 128 MB RAM, 256 MB ROM
Háttértár: microSD kártya
Hálózatok: GSM/GPRS/EDGE, UMTS/HSDPA
Kapcsolatok: Wi-Fi, Bluetooth, USB, aGPS
Akku: 1840 mAh
Kamera: 3 Mpixel, autofókusz, LED
Méretek: 113x46x16 mm
Tömeg: 164 g

Az előlapon a 320x240 pixeles kijelző és a billentyűzet között a navigálásra és az alkalmazások gyorsindítására szolgáló gombok kaptak helyet. A telefon tetején a beépített GPS-vevőhöz csatlakoztathatunk egy külső antennát, balra a szabványos mini USB-csatlakozó, a microSD kártyahely és a hangerőszabályzó gombjai, jobbra pedig egy tekerőgomb és két további gyorsgomb kapott helyet, utóbbiak közül egyik a fényképezőgépet indítja, a másik pedig egy "OK" gomb. Ilyet egyébként az előlapon is találunk a gyorsgombok között. Rendkívül hasznos, mert a segítségükkel úgy tudunk navigálni a Windows Mobile 6.1 menüjében, hogy egyszer sem kell előhúznunk a teleszkópos cerkát az iPAQ aljából.

Egy ilyen készülék talán két legfontosabb alkatrésze a kijelző és a billentyűzet, az iPAQ 914 esetében szerencsére mindkettő kiváló. A 2,5 hüvelyk átlójú, QVGA felbontású megjelenítő LED-háttérvilágítása tág határok között állítható, ennek köszönhetően még a szabadban, napfényben is jól olvasható marad. A billentyűzet is remek, bár elsőre kissé szokatlanok voltak a Nokia E61-em széles, lapos billentyűi után az iPAQ hordószerű gombjai. Nagy kár, hogy ékezetes karaktereket nem tudunk bevinni a billentyűzetről, azokhoz az érintőképernyőn megjelenő virtuális keyboardot kell előhívnunk.

HP iPaq 914

Az iPAQ 914-en a Microsoft legújabb mobiltelefonos operációs rendszere, a Windows Mobile 6.1 fut, a gyors processzornak és a méretes memóriának köszönhetően elég gyorsan. A Windows Mobile 6.1 számos olyan szolgáltatást nyújt, ami vállalati környezetben megkönnyíti a rendszergazdák életét. A windowsos készülékek tartományba (domain) léptethetők, távolról felügyelhetők, menedzselhetők, frissíthetők rajtuk a szoftverek, vagy akár az összes adat törölhető róluk, ha idegen kézbe kerülnek. A felhasználó szempontjából a Windows Mobile 6.1 azonban még mindig kissé nehézkes, körülményes szoftver. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az iPAQ 914 egyszerre érintőképernyős és billentyűzetes készülék, a Windows Mobile alkalmazásaiban hol egyik, hol másik beviteli módot kell használnunk.

Szerencsére azonban a Windows Mobile az egyik legnépszerűbb mobil platform, és számtalan alkalmazás érhető el hozzá, amelyek segítségével a telefonunkat testreszabhatjuk. A helyzet hasonló ahhoz, amit az asztali gépeken már megszokhattak a Windows-felhasználók. Megérkezik a "csupasz" operációs rendszer, amely előre telepítve tartalmaz számos alkalmazást, de ezeknél rendszerint vannak jobbak, szebbek, kényelmesebbek, melyek feltelepítése után a PC egyből "otthonossá" válik.

Ugyanez a helyzet a Windows Mobile 6.1-re épülő iPAQ-kel is, az Spb Mobile Shell és az Opera Mobile 9.5 telepítése után mintha egy egész más készülékről lenne szó: az Spb menü sokkal kezesebb, könnyebben használható, átláthatóbb, kényelmesebb a Windowsénál, az Opera és az Internet Explorer Mobile képességeit és szolgáltatásait pedig egy napon sem lehet említeni -- sajnos az Opera 9.5 béta egyelőre kissé lassúcska, de szerencsére nem zavaróan.

HP iPaq 914

A telefonra a HP előre telepítette a Google Mapset, amely a beépített GPS-szel együttműködve helymeghatározásra és navigációra is alkalmas lehet, de szerencsére a készülék rendelkezik memóriakártya-foglalattal, így semmi akadálya annak, hogy akár az iGO-ra, akár a Tomtom Mobile-ra bízzuk az útvonalak tervezését. Szintén előre telepített alkalmazás az iPAQ Data Connect, amely a mobilszolgáltatótól letölti a készülék beállításait az adatkapcsolat használatához, így nem nekünk kell kotorászni a Connections menüben. További egyedi jellemzője az iPAQ-nek, hogy a beérkező levelekre élőszóban is válaszolhatunk, ilyenkor a telefon MP3 formátumba rögzíti a beszédet és csatolt fájként küldi el.

Nagy segítség a készülék használatában a navigációs billentyűk mellé került négy gyorsgomb, amelyekhez alapállapotban a naptár, az e-maileket, SMS-eket és MMS-eket együtt kezelő Inbox, a Start menü, valamint az "OK" funkció van rendelve. Szerencsére a telefonon található összes gyorsgombot át lehet programozni, tetszőleges parancsot rendelhetünk hozzájuk, még jobban a saját igényeinkhez igazítva az iPAQ működését. Az előlapon található még egy kétszínű LED, amelyik jelzi, ha csatlakoztunk egy mobilhálózathoz, illetve ha aktív a Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolat. Sok készülék képes a LED villogásával figyelmeztetni a tulajdonost egy beérkezett üzenetre vagy elmulasztott hívásra, az iPAQ 914 erre alapból nem képes, de utólag feltelepített szoftverrel ez is megoldható.

HP iPaq 914

Bár az iPAQ 914 ízig-vérig üzleti kommunikátor, a tervezői egy 3 megapixeles, autofókuszos kamerát is építettek bele, amihez LED-vaku is tartozik. Nagy meglepetésre a kamerát kezelő szoftver is fejlett, lehetőséget ad sorozatfelvétel és panorámakép készítésére, került bele időzítő, emellett QVGA felbontású videókat is rögzíthet vele, aki akar. A kamera menüjében nem találtam nyomát annak, hogy a beépített GPS által szolgáltatott koordinátákat tárolni tudná a képek mellé, de a Windows Mobile-ra írt töméntelen mennyiségű alkalmazás között biztos találunk ilyet.

A HP okostelefonját egy fizikailag is hatalmas méretű, 1840 mAh kapacitású lítiumpolimer akkumulátor látja el árammal. Nálam egy feltöltés után két és fél napig bírta az iPAQ, miközben rendszeresen telefonáltam, a mobil böngészővel HSDPA-n neteztem, levelezgettem és a Wi-Fi-t is használtam. Az iPAQ 914 ajánlott bolti ára bruttó 120 ezer forint, ennyi pénzért a készüléken kívül USB-kábelt, hálózati töltőt és sztereó headsetet kapunk. Ez nyilván nem kevés pénz, de cserébe a ma elérhető maximumot kapjuk a hardvertől, a Windows Mobile 6.1-től pedig a lehetőséget arra, hogy a készülék egy igazán sokoldalú mindenes legyen akár vállalati környezetben, akár egy fogyasztó kezében.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról