Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 1. 15:23

Jelentős bővítés előtt az Eee PC termékvonal -- jönnek az exkluzív, drágább modellek

Minden jel arra utal, hogy az Eee márkanév piaci bevezetése bevált a tajvani Asustek Computernek, a cég ugyanis az elkövetkezendő hónapokban, években gyakorlatilag mindent egy lapra feltéve kiáll a brand további erősítése mellett. A gyártó PC-üzletága, illetve az Asus márka ismertsége az Eee PC bevezetésével ugrásszerű növekedésnek indult, miközben a brand továbbra is erős pozíciókkal rendelkezik a PC-s komponensek, így elsősorban az alaplapok piacán. Az Asus és az Eee márka mindazonáltal a jövőben élesebben elválik egymástól.

[HWSW] Minden jel arra utal, hogy az Eee márkanév piaci bevezetése bevált a tajvani Asustek Computernek, a cég ugyanis az elkövetkezendő hónapokban, években gyakorlatilag mindent egy lapra feltéve kiáll a brand további erősítése mellett. A gyártó PC-üzletága, illetve az Asus márka ismertsége az Eee PC bevezetésével ugrásszerű növekedésnek indult, miközben a brand továbbra is erős pozíciókkal rendelkezik a PC-s komponensek, így elsősorban az alaplapok piacán. Az Asus és az Eee márka mindazonáltal a jövőben élesebben elválik egymástól. Mint égen a csillag

Eee PC-ből ma már világszerte 11 különböző típus kapható, ezek a processzort, a kijelző méretét és a háttértároló típusát tekintve térnek el egymástól, illetve egyre több változatra kerül Windows XP operációs rendszer az eredetileg beharangozott, egyedi kezelőfelülettel ellátott Linux helyett. Az első Eee PC-ről nagyjából egy évvel ezelőtt rántotta le a leplet az Asustek -- a koncepció akkor egy bárki számára könnyen használható, elsősorban internetezésre és alapvető irodai feladatokra alkalmas, kifejezetten olcsó kisméretű noteszgépet takart, mely főleg kedvező árszintje miatt került hamar a figyelem középpontjába.

Az eddig bemutatott modellek -- bár több nagyvállalat is bővítette Eee PC-kkel a flottáját -- alapvetően a fiatalabb korosztályt, elsősorban a sokat ingázó tanulókat, egyetemistákat próbálták behálózni, az Asus választékában azonban hamarosan olyan új Eee PC sorozatok is megjelennek, melyeket akár komoly üzletemberek is szívesen hordanak maguknál, de lesznek olyan high-end gépek is, melyek az eddigi, alapvetően egyszerű stílust hátrahagyva luxust és eleganciát sugároznak majd -- természetesen a korai modelleknél jóval drágábban.

Eee PC 1000
Eee PC 1000, a jelenlegi csúcsmodell

Jerry Shen, a vállalat elnöke ázsiai lapoknak elárulta, hogy a két új Eee PC szegmens, az Ultimate és a Pro Fashion még idén bekerül a cég portfóliójába. Az új modellek erősebb, immár kétmagos Atom processzort kapnak és többségüket nagyobb háttértárolóval (32 gigabájtos SSD vagy 120 gigabájtos HDD) látják el, a 16:9 formátumú 10,1"-es kijelző LED háttvilágítást kap, ezzel együtt a gépek mérete és tömege nem változik majd számottevően. Az új modellekkel együtt a várakozások szerint az idei harmadik negyedévben nagyjából 1,5-1,6 millió Eee PC kerülhet le az Asus gyártósorairól, Shen szerint a cég ezzel együtt éves szinten szállítani tudja majd az előzetesen kalkulált ötmilliós volument.

Ugyanaz a gép, különböző embereknek

"Teljes termékvonalunk lesz Eee PC-kből, a gépek mind árban, mind pedig kivitelben, felszereltségben különbözni fognak egymástól, más-más célcsoportnak készülnek majd, de továbbra is elsősorban mobil, internetezésre való eszköz lesz a gép" -- nyilatkozta lapunknak Banga Zsuzsanna, az Asus Magyarország Kft. marketingszakembere. "Az új Eee PC-ket továbbra sem munkaeszköznek szánjuk majd, elsősorban azoknak ajánljuk az exkluzív kivitelű modelleket, akik stílusosabb, dizájnosabb megoldásokra vágynak" -- tette hozzá Banga.

Az Asus magyarországi képviseletének illetékese lapunknak elmondta, hogy az Eee brandet az Eee PC 901-es modell megjelenésétől kezdve elkülönítik az Asus márkanévtől, a 8,9 hüvelykes kijelzővel ellátott, Atom processzoros modellre már nem kerül rá a tajvani cég összes eddigi noteszgép-sorozatán használt Asus logó. Lapunk kérdésére Banga elárulta, hogy az Asusnál nem tartanak attól, hogy a felsőbb szegmensek felé törekvő Eee PC széria konkurenciát jelentene az Asus márkájú noteszgépeknek -- mint elmondta, a két termékcsoport várhatóan mind árban, mind funkciókban jól elkülönül majd egymástól, minimális átfedések lesznek csak. A szakember egyelőre nem adott információt arról, hogy az új sorozatok mikor kerülhetnek forgalomba Magyarországon.

Drágulnak

Az Eee PC-k luxuskategóriájába, az S előtaggal jelzett Pro Fashion sorozat tagjai közé tartozó modellek közül a legolcsóbb várhatóan 700 dollárért találhat gazdára a kezdetekkor, de lesz olyan típus is, amelyikért 900 dollárt kérnek majd Észak-Amerikában. Ez az elsőként forgalomba került Eee PC-k árának többszöröse.

Eee PC Eee stick
Az asztali Eee PC és az Eee Stick

Egy korábbi döntés eredményeként az Eee márkát egyébként nem csak netbookoknál, hanem más számítástechnikai eszközöknél, kiegészítőknél is felhasználja az Asus, így van már Eee márkájú asztali PC és játékvezérlő, de lesz ilyen televízió és monitor is, kihasználva annak friss erejét. Az újabb Eee PC netbook modellek és a márkastratégia azt jelzik, hogy az Asus megpróbál egy új, erőteljes termékkategóriát kialakítani, melyet ural Eee PC-ivel, miközben az Asus márka eltüntetésével lehetőségeihez mérten minimalizálja saját notebookjainak kannibalizációját -- és riválisai piacából harapni minél nagyobbat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról