Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 30. 10:20

EA: a kétszeres bevétel és a csökkenő veszteség sem volt elég

Duplájára nőtt az Electronic Arts bevétele és a cég vesztesége is csökkent, a társaság nem tudta elérni az elemzői előrejelzéseket, ezért a negyedéves eredmények bejelentését követően a részvényárfolyam némileg csökkent. A szakma azért összességében bizakodó a játékkiadó kilátásaival kapcsolatban, mivel az év hátralevő részében több nagy durranás is várható az EA-től.

[HWSW] Duplájára nőtt az Electronic Arts bevétele és a cég vesztesége is csökkent, a társaság nem tudta elérni az elemzői előrejelzéseket, ezért a negyedéves eredmények bejelentését követően a részvényárfolyam némileg csökkent. A szakma azért összességében bizakodó a játékkiadó kilátásaival kapcsolatban, mivel az év hátralevő részében több nagy durranás is várható az EA-től.

A június 30-án zárult idei első pénzügyi negyedévben az EA 804 millió dollár bevétel mellett 95 millió dollár, azaz részvényenként 30 cent veszteséget könyvelt el, egy évvel korábban 395 milliós bevétel mellett 132 milliós negatívumot mutatott a mérleg. A több mint 100 százalékos forgalomnövekedés elsősorban abból adódik, hogy az EA időközben megváltoztatta az online játékok előfizetési díjainak elkönyvelését, ezt a hatást kiszűrve a bevétel 609 millió dollár volt. A Wall Street ilyen alapon 640 milliós bevételt várt. Eric Brown pénzügyi vezető szerint az EA eredményei hellyel-közzel megfeleltek a cég saját várakozásainak.

Az első negyedév húzócímei a Battlefield: Bad Company, a Mass Effect, a Spore Lénylabor, valamint az NCAA Football 09 voltak, amelyeket a kritikusok is kedvezően fogadtak és a piacon is sikeresek voltak. A második félévben érkező Spore-hoz készített Lénylaborból például 2,5 millió példányt értékesített az EA, a felhasználók pedig több mint kétmillió lényt töltöttek fel az internetre. Az év hátralevő részében a Spore mellett az EA olyan címektől vár áttörést, mint a Dead Space, a Mirror's Edge, valamint az ismert sportjáték-sorozatok (Madden NFL, FIFA, NBA, NHL) következő részei.

A cég egy ideje nem tesz közzé negyedéves előrejelzést, viszont negyedévente frissíti az éves prognózisát. A vállalat a jelen pénzügyi évben 5 és 5,3 milliárd dollár közötti forgalomra számít, ami egybeesik az elemzői várkozásokkal. A társaság szerint a videojáték-piac az idén mintegy 20 százalékkal bővül, elősorban annak köszönhetően, hogy a játékok egyre szélesebb közönséget érnek el, olyanokat is, akik korábban egyáltalán nem játszottak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról