Szerző: Bányai György

2008. július 30. 16:22

Két újdonság a hordozható merevlemezek világából

Két gyártó két külső merevlemeze is bemutatkozott a napokban. A Freecom meghajtója az eddigi legvékonyabbként, a Toshiba új sorozata pedig stílusos forma- és színvilágával, extra képességeivel állt a nyilvánosság elé.

[HWSW] Két gyártó két külső merevlemeze is bemutatkozott a napokban. A Freecom meghajtója az eddigi legvékonyabbként, a Toshiba új sorozata pedig stílusos forma- és színvilágával, extra képességeivel állt a nyilvánosság elé.

A Freecom Mobile Drive XXS az eddigi legkisebb, 2,5 hüvelykes noteszmerevlemezt tartalmazó külső meghajtó, változattól függően 160, 250, valamint 320 gigabájtnyi kapacitást kínál. Az egység USB 2.0 csatolófelülettel csatlakoztatható a számítógéphez, amelyről a működéshez szükséges energiát is nyeri. A 155 grammos, 109,8x79,5x13,5 milliméteres külső egységek legkisebb tárterületet kínáló változata 57, a középső 250 gigabájtos 76, a 320 gigabájtos pedig 100 euróért kerülhet a felhasználóhoz július végétől.

Freecom külső merevlemez-sorozata
Freecom Mobile Drive XXS külső merevlemez-sorozata

A Toshiba vadonatúj sorozata a kapacitást tekintve nem tér el a Freecom triójától, ám itt a 160, 250 és 320 gigabájtos változatok a burkolat színében is különbözőek. A Western Digital Passport sorozatára emlékeztető zongoralakk burkolatba szerelt, zöld, piros, valamint szürke csíkokkal megkülönböztetett tárolók ellenállnak a kisebb ütéseknek is. A 2,5 hüvelykes merevlemezt tartalmazó házba szabadesés-érzékelő is került, így még földetérés előtt biztonságos helyze kerülnek az író-olvasófejek még abban az esetben is, ha az áramellátást is biztosító USB kábel a padlóig ér. A Toshiba hármasának ára és piacra érkezésének dátuma egyelőre ismeretlen.

Toshiba külső merevlemez-sorozata
Toshiba külső merevlemez-sorozata

Az IDC szerint a külső merevlemezes adattárolók vásárlása mögötti legfontosabb motiváció a biztonság és az adatok mentése. Egyre több gépen találhatók olyan bizalmas adatok, amelyek megsemmisülése nem csupán kellemetlen, hanem komoly jogi következményekkel is járhat, ezért létfontosságú az adatok rendszeres mentése, nem csak a vállalati PC-ken, hanem az esetleges távmunka miatt akár az otthoni gépeken vagy a notebookokon is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról