Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 29. 14:54

Magára hagyja az Alcatel-Lucentet a két legfelső vezető

Távozik az Alcatel-Lucent két vezetője. Patricia Russo elnök-vezérigazgató az év végén hagyja el a francia-amerikai vegyesvállalatot, az igazgatótanács elnöke, Serge Tchuruk már október 1-én kilép. Közben a cég továbbra is veszteségeket halmoz és csökkenő bevételekkel kell szembenézzen.

[HWSW] Távozik az Alcatel-Lucent két vezetője. Patricia Russo elnök-vezérigazgató az év végén hagyja el a francia-amerikai vegyesvállalatot, az igazgatótanács elnöke, Serge Tchuruk már október 1-én kilép. Közben a cég továbbra is veszteségeket halmoz és csökkenő bevételekkel kell szembenézzen.

Az Alcatel és a Lucent még 2006 tavaszán egyeztek meg az összeolvadásról. A felek akkor még azt kommunikálták, a két cég kiegészíti egymást, mert az Alcatel főleg Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Amerikában erős, míg a Lucent az Egyesült Államokban bonyolítja üzleteinek nagyobb részét. Az akkori ígéret szerint a szingeriák kihasználásával a távközlési hálózati berendezések piacának 25 milliárd dolláros szereplője jött volna létre -- a cég a legutóbbi lezárt évében 17,7 milliárd euró bevételt ért el, idén pedig 5 százalékkal kevesebbre számít.

Az AT&T-ről 1996-ban leválaszotott Lucent a 90-es évek informatikai robbanásának egyik éllovasa volt, a legszebb napokon a cég piaci értéke felülmúlta a 100 milliárd dollárt is, 2001-ben azonban a vállalat a csőd szélére sodródott. A cég ekkor is folytatott egyesülési tárgyalásokat az Alcatellel, azonban végül a felek nem tudtak megállapodni, a létrejövő vállalatban kinek mekkora befolyása legyen. Russo vezetése alatt azonban a vállalat -- köszönhetően az átszervezéseknek, egyes részlegek leválasztásának és az elbocsátásoknak -- nyereségessé tudott válni, ezután olvadt össze az Alcatellel.

Az Alcatel-Lucent az összeolvadás óta sorozatban hat negyedévben volt veszteséges, a legutóbbi időszakban 1,1 milliárd eurós negatívumot mutatott a mérleg, a forgalom pedig 5,2 százalékkal 4,1 milliárd euróra olvadt. Befektetők és elemzők már régóta sürgették Patricia Lusso leváltását, és a távozásának hírére az Alcatel-Lucent részvények árfolyama emelkedni kezdett, ami arra utal, a tulajdonosok fellélegeztek. Ugyanakkor egyelőre nem tudni, ki veheti át a stafétabotot Russótól, ugyanis az utódját még keresik. Az is kérdéses, hogy egy új elnök-vezérigazgató mit tud kezdeni az integráció során meggyengült Alcatel-Lucenttel, amely az elmúlt évek során egyre inkább teret veszt a riválisaival szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról