Szerző: Koi Tamás

2008. július 28. 16:20

D-Link hálózati médialejátszók HD-re kihegyezve

Két újdonsággal egészíti ki hazánkban kapható termékeinek kínálatát a D-Link. A hálózati eszközökre szakosodott gyártó új médialejátszói a megszokott séma szerint egyfajta átjátszóként szolgálnak a PC és az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszer közt -- a készülékek a számítógépeken tárolt zenéket, képeket és videókat tudják lejátszani, utóbbiakat akár HD-ben is.

[HWSW] Két újdonsággal egészíti ki hazánkban kapható termékeinek kínálatát a D-Link. A hálózati eszközökre szakosodott gyártó új médialejátszói a megszokott séma szerint egyfajta átjátszóként szolgálnak a PC és az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszer közt -- a készülékek a számítógépeken tárolt zenéket, képeket és videókat tudják lejátszani, utóbbiakat akár HD-ben is.

Az egyszerűbb, DSM-510 típusú hálózati médialejátszó vezetéken (Fast Ethernet) vagy vezeték nélkül (802.11g WLAN) csatlakozhat az otthoni hálózathoz. A kisméretű készülékre HDMI csatlakozáson keresztül köthetők rá a lapostévék, HD-képes megjelenítők -- a DSM-510 esetében szemmel láthatóan a HD-lejátszásra fókuszáltak a készítők, SD-rendszerű analóg kimenetből ugyanis csak egy kompozit csatlakozó került a doboz hátuljára. A hangot vagy a képpel együtt a HDMI kábelen, vagy száloptikával viszi át a DSM-510 az erősítőnek, analóg összeköttetéshez egy sztereó RCA csatlakozó áll rendelkezésre. A készülék nem tartalmaz beépített háttértárat, a rajta lévő USB kapunk keresztül azonban akár pendrive, akár külső merevlemez is rácsatlakoztatható.

D-Link DSM-510
D-Link DSM-510

A D-Link DSM-510 az ismert és elterjed fájlformátumok, konténerek közül az MP3-at, a WMA-t, a WAV-ot és az AIFF-et, valamint az Ogg Vorbist ismeri, videók esetében pedig az MPEG-1/2/4, WMV9, XviD (MP3 vagy PCM hangsávval), AVI (kizárólag MPEG-4), DVR-MS és DivX fájlok lejátszására adódik lehetőség.

A nagyobb tudású DSM-330 érdekessége a nyílt, bővíthető platformként ismert DivX Connected támogatás, mely a gyártó szerint világújdonságként debütál ennél a készüléknél. A nagyobbik modell a DSM-510-hez hasonlóan egyaránt kínál vezetékes és vezeték nélküli összeköttetést, HD-támogatást, a hátlapon azonban több kimenet is sorakozik, így a HDMI mellett komponens csatlakozással is a tévékészülékre köthető a berendezés. Az SD-tévék Scart, S-Video vagy kompozit kábelen kaphatnak jelet a DSM-510-től, az S/PDIF hangkimenet pedig koax összeköttetéssel bővült.

D-Link DSM-330
D-Link DSM-330

A DSM-330 a pluginekkel bővíthető DivX Connected platformnak köszönhetően különböző online szolgáltatások és alkalmazások érhetők el -- a gyártó szerint ezzel egyebek mellett e-mail üzenetek vagy RSS-hírek is megjeleníthetők a tévé képernyőjén. A nagytesó a támogatott fájlformátumok tekintetében furcsa módon rosszabbul áll, mint olcsóbb variánsa, a D-Link legalábbis csak az MP3 és WMA támogatást említi a hangfájloknál, valamint a DivX, XviD és WMV9-lejátszást a videóknál. A DSM-330 a JPEG, JPEG 2000 és BMP képeket tudja kirajzolni a tévére, a kisebbik változat ezt TIFF, PNG és GIF megjelenítéssel tetézi.

A két új D-Link médialejátszó július utolsó hetétől érhető el a D-Link hazai kiskereskedelmi partnereinél. A DSM-510 46 ezer, míg a DSM-330 59 ezer forintba kerül a gyártó ajánlása szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról