Szerző: zimi

2008. július 29. 09:14

Mikro-porózus fotópapír a HP-tól

Aki kicsit jártas a tintasugaras nyomtatásban, az tudja, hogy nem mindegy, hogy porózus vagy nedvszívó papírra nyomtatunk, és az sem, hogy vízfesték- (fye) vagy pigment-alapú tintával. Nyomtatóválasztáskor technológiai útelágazás elé kényszerültek a vásárlók az elmúlt 5-10 évben, e kényszer enyhülését ígéri a HP új tintái és az újratervezett Advanced Photo paper kombinálásával.

[HWSW] Aki kicsit jártas a tintasugaras nyomtatásban, az tudja, hogy nem mindegy, hogy porózus vagy nedvszívó papírra nyomtatunk, és az sem, hogy vízfesték- (fye) vagy pigment-alapú tintával. Nyomtatóválasztáskor technológiai útelágazás elé kényszerültek a vásárlók az elmúlt 5-10 évben, e kényszer enyhülését ígéri a HP új tintái és az újratervezett Advanced Photo paper kombinálásával.

Közleményében fotólabor-minőséget és élénk színeket ígér a gyártó, valamint azonnali száradást, vízállóságot és ellenállást a maszatoló tapogatásnak. A HP Advanced Paper mindenféle méretben elérhető lesz 10x15-től az A3+ méretig, fényes és félmatt kivitelben. A HP Vivera tintákkal (121, 178, 300 és 364-es számú kellékanyagok) kombinálva 60 éves színtartósságot ígér a gyártó, a Wilhelm Research független kutatóintézet gyorsított fotóterhelő tesztjeire alapozva. Egyébiránt használható mindenféle inkjet nyomtatóval, célszerűen vízfesték (dye) alapú tintával.

HP Advanced Photo Paper

Az igen kedvező tulajdonságokat nem csak maga a papír, hanem az alapoktól újrakonstruált víz-alapú tinták adják együttesen, elegyítve a pigment és dye alapanyagok előnyeit. A fent sorolt erényeket természetesen csak az említett eredeti HP tintákkal ígéri a gyártó. A specifikációkat szemlélve az új tinták tartósságban ugyan nem előzik le a pigment tintákat, de megközelítik azokat, hasonlóképpen a papír maga ugyan nem ölelheti annyira védőn magába a festék részecskéket, mint egy itatós (swellable) jellegű média, de jobb, mint az eddigi porózus papírok. A tesztek és a gyakorlat adják majd a végső választ, előzetes gyorstesztek alapján úgy tűnik, hogy egy általános célra az eddigi HP kellékanyagoknál szélesebb körben alkalmazható, jól tervezett kellékanyag rendszert üdvözölhetünk a piacon

Ránézésre a termék az eddigiekkel megegyező módon néz ki, normál középsúlyú (250 gramm/négyzetméter) fotópapír benyomását kelti, a hátoldalán a digitális jelöléssel, mely elárulja a nyomtatónak, hogy pontosan milyen papírral van is dolga. Árazás tekintetében várhatóan az eddig bevett szinten mozog majd a termék, mely hamarosan már itthon is kapható lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról