Szerző: Koi Tamás

2008. július 23. 10:18

Letölthető a Windows Home Server végleges javítócsomagja

Kedd óta elérhető a Microsoft otthoni szervertermékének első javítócsomagja -- a Windows Home Server (WHS) Power Pack 1 az eredeti kiadásban található összes kritikus hibát kijavítja, beleértve két súlyos, adatvesztést, adatsérülést okozó bugot. A kód kijavítása több mint fél évébe telt a programozóknak -- a késlekedést a fejlesztők korábban azzal magyarázták, hogy a hiba kiküszöböléséhez a Windows Home Server állománykezelési rendszerét egészen az alapokról újra kellett írni. A csomag első kiadásra jelölt bétája alig másfél hónapja jelent meg.

[HWSW] Kedd óta elérhető a Microsoft otthoni szervertermékének első javítócsomagja -- a Windows Home Server (WHS) Power Pack 1 az eredeti kiadásban található összes kritikus hibát kijavítja, beleértve két súlyos, adatvesztést, adatsérülést okozó bugot. A kód kijavítása több mint fél évébe telt a programozóknak -- a késlekedést a fejlesztők korábban azzal magyarázták, hogy a hiba kiküszöböléséhez a Windows Home Server állománykezelési rendszerét egészen az alapokról újra kellett írni. A csomag első kiadásra jelölt bétája alig másfél hónapja jelent meg.

A Microsoft otthoni szerverszoftverében már tavaly felfedeztek két adatvesztést, -sérülést okozó hibát, melyből csak egyet javítottak a redmondiak idejében, a súlyosabb probléma megoldását fél évvel későbbre, júniusra ígérték. A hibajelenség akkor lép fel, mikor a felhasználó egyes programokkal fájlokat szerkeszt vagy másol egy kettő vagy több merevlemezzel rendelkező Windows Home Serveren. A fő problémát az okozta, hogy amikor a megosztott könyvtárba írt adatokat a Home Serverbe átirányító mechanizmus beindult, bizonyos specifikus körülmények között aszinkron állapotba kerülhetnek az állományrendszert, memóriát és a cache-t kezelő algoritmusok, így téves adatokat írt a szerver az állományba.

A most kiadott WHS Power Pack 1 már erre a kritikus hibára is gyógyírt hoz, emellett támogatja a Windows Vista x64 változatait, lehetővé teszi a szerveren megosztott állományok mentését is, az energiát is spórol és a teljesítményt is javít. A WHS Power Pack 1 egyelőre angol nyelven érhető el a Microsoft letöltési központjából, a német, spanyol és francia nyelvű lokalizációk heteken belül követik az angolt. A javítópakk terjesztésébe augusztusban a Windows Update frissítőszolgáltatás is bekapcsolódik -- ugyanekkor jelenik meg a kínai és a japán lokalizáció.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról