:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 23. 09:58

VMware: ingyen lesz az ESXi

A vártnál lassabban bővült a VMware bevétele a második pénzügyi negyedévében és a vállalat az év hátralevő részére is kedvezőtlen kilátásokkal szolgált -- a gazdasági körülmények miatt a vállalatok vonakodnak a nagy értékű megállapodások aláírásától. Az eredmények kapcsán rendezett elemzői telekonferencián bemutatkozott a VMware új vezetője, Paul Maritz, aki magabiztosan kijelentette, ismeri a Microsoft legyőzésének receptjét.

[HWSW] A vártnál lassabban bővült a VMware bevétele a második pénzügyi negyedévében és a vállalat az év hátralevő részére is kedvezőtlen kilátásokkal szolgált -- a gazdasági körülmények miatt a vállalatok vonakodnak a nagy értékű megállapodások aláírásától. Az eredmények kapcsán rendezett elemzői telekonferencián bemutatkozott a VMware új vezetője, Paul Maritz, aki magabiztosan kijelentette, ismeri a Microsoft legyőzésének receptjét.

Amint arról a HWSW is beszámolt, a VMware élén pár hete vezetőváltás történt: Diane Greene társalapító váratlanul lemondott az elnök-vezérigazgatói pozícióról. A VMware többségi tulajdonosánál, az EMC-nél úgy látták, a cégalapító már nem alkalmas arra, hogy egy évi 2 milliárd dolláros vállalatot vezessen, ezért más pozíciót ajánlottak neki a csoporton belül, amit Greene visszautasított. Utóda Paul Maritz, aki 14 éven állt a Microsoft alkalmazásában, tehát igazán jól ismerheti a redmondi céget, amely a Hyper-V virtualizációs köztesréteg kiadásával a VMware egyik legfőbb riválisává lépett elő.

Papírvékony hypervisor
A VMware szerint az ESXi az egyetlen olyan hypervisor a piacon, amely nem tartalmaz egy általános célú operációs rendszert, ezáltal mind a mérete, mind pedig a teljesítményigénye minimális. Mivel az ESXi-ből kihagyták a szervizkonzolt, a szoftver mindösszesen 32 megabájt méretű lett. A hypervisor távolról -- például VMware Virtual Centerrel -- természetesen továbbra is kezelhető.
A Hyper-V egyik legfontosabb előnye a VMware hasonló kategóriás termékéhez képest az ára: a Windows Server 2008 felhasználói lényegében ingyen, de legfeljebb 28 dollárért juthatnak hozzá, míg az ESX-ért legkevesebb 500 dollárt kell fizetni. Paul Maritz kijelentette, a VMware hamarosan ingyen elérhetővé fogja tenni az ESXi-t, a heteken belül várható következő frissítéstől fogva a termékért már nem kell fizetni. Ezzel a cég máris kihúzta a Hyper-V egyik méregfogát.

[+] Megjelent a Microsoft hypervisora

Maritz emellett igyekezett meggyőzni a befektetőket arról, hogy a Microsofttal versenyezni közel sem lehetetlen feladat. "Tudom hogy a Microsoft félelmetes ellenfél, de nem legyőzhetetlen" -- mondta a VMware új vezére. "Ha valaki előnyben van, folyamatosan invesztál és innovál, azt nagyon nehéz utolérni, még a Microsoftnak is." Maritz szerint a VMware-ben továbbra is óriási a növekedési potenciál, ahogy a világszerte üzemelő szervereknek ma még csak a töredéke virtualizált. Az ingyenes ESXi nem okoz jelentős bevételkiesést a VMware-nek, ugyanis a forgalom 99 százaléka nem a hypervisorból, hanem a felügyeleti termékekből és szolgáltatásokból származik -- érvelt Maritz.

A második negyedévben a VMware bevétele 456 millió dollár volt, ami 54 százalékos növekedést jelent 2007 azonos időszakához képest. A nettó nyereség harmadával bővült és 52 millió dollárt tett ki. A licencértékesítésből származó bevétel 39 százalékkal 284 millió dollárra emelkedett, a szolgáltatások forgalma 85 százalékkal 172 millió dollárra nőtt ugyanakkor.

A VMware részvényárfolyama mégis 14 százalékkal zuhant a tőzsdezárás utáni kereskedésben, miután a cég bejelentette, hogy éves szinten mindössze 42-45 százalékos bevételnövekedésre számít a korábban prognosztizált 50 százalék helyett. A VMware részvényei idén 55 százalékot vesztettek az értékükből, részben a kedvezőtlen gazdasági kilátásokból adódó növekedési bizonytalanság, részben pedig egy potens versenytárs, a Microsoft Hyper-V és a hozzá tartozó, virtuális környezeteket felügyelő eszközök megjelenése miatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.