:

Szerző: Bányai György

2008. július 22. 11:20

Augusztustól boltokban a Panasonic új, 18-szoros zoommal szerelt fényképezőgépe

A nyár nagy részét lekésve ugyan, de még az ősszel hulló levelek előtt juthat augusztusban a boltokba a Panasonic 18-szoros optikai zoommal felvértezett kompaktja, a DMC-FZ28. Az új modell a nagy zoomtartományt az elődjénél nagyobb felbontású, 10,1 megapixeles képérzékelővel kombinálja.

[HWSW] A nyár nagy részét lekésve ugyan, de még az ősszel hulló levelek előtt juthat augusztusban a boltokba a Panasonic 18-szoros optikai zoommal felvértezett kompaktja, a DMC-FZ28. Az új modell a nagy zoomtartományt az elődjénél nagyobb felbontású, 10,1 megapixeles képérzékelővel kombinálja.

A Panasonic tegnap jelentette be a nyolc megapixeles FZ-18 utódját, amelynek optikai rázkódásvédelemmel ellátott, 18-szoros közelítésre képes LEICA DC VARIO-ELMARIT optikája 27 milliméterről induló kezdőlátószöggel rendelkezik. Az optika fényereje is kiváló, a legnagyobb közelítés esetén is csak F/4,4-re csökken a kezdeti F/2,8-as értékről. A fekete és ezüst színekben bemutatkozó fényképező képérzékelője is hízott: a képek akár 10,1 megapixeles felbontásban is készülhetnek. Az FZ-28 a fényszegény helyzetekre ISO 6400 érzékenységet is kínál biztosítékként, hiszen az optikai rázkódásvédelem mozgó témák esetén hatástalan a kedvezőtlen fényviszonyok közepette.

Az FZ-28 két nagyfelbontású LCD panelt is tartalmaz, ezekből a hátoldali panel 230 ezer képpontból, az elektronikus kereső pedig közel 202 ezer képpontból állítja elő a képmezőt. Utóbbi jóval részletgazdagabb képed ad korunk belépőszíntű ultrazooomos gépeinek 90 ezer képpontos keresőinél. A 417 grammos, 118x75x89 milliméteres gépház a CIPA szabvány szerinti mérés esetén 460 képre elegendő kapacitású lítiumion akkut és SD/SDHC kártyákat fogad, utóbbiak az 50 megabájtnyi belső memóriát egészítik ki.

Panasonic DMC FZ-28

Az új nagyzoomos gép a fényképező üzemmód mellett a gyári adatok alapján a mozgóképek készítése közben is szépen domborít, akár 1280x720 pixeles felbontásban is képes másodpercenként 30 képkockát rögzíteni. Több sorozatfelvételi mód is a rendelkezésünkre áll, bár a teljes felbontásban elérhető 2,5 képkocka elmarad az előd 3,2 képkockás másodpercenkénti értékétől, amely a megnövekedett pixelszám (több pixel = nagyobb fájlméret) számlájára írható. Alacsonyabb felbontásokban azonban igen sebes a gép, három megapixeles felbontásban 11 kép, 2,5 megapixel esetén 12, míg két megapixeles felbontásnál 13 képkocka sülhet el másodpercenként.

A Venus IV képfeldolgozó áramkörrel szerelt masina kényelmi extrái között megtalálható az arcfelismerő (15 főig) autofókusz, az intelligens követő autofókusz üzemmód, melynél fixálhatjuk az adott tárgyra a fókuszt, melyet mozgás közben az elektronika képes követni, míg az a képmezőben van. A témaautomatka minden kezdő igényét kielégítheti, de a fényképezőp akár automatikusan is kiválaszthatja ezekből a portré, az sport, a makró és a tájkép, vagy éjszakai tájkép által kívánt optimális beállításokat. A Panasonic DMC FZ-28 ultrazoomos fényképezőgépet augusztustól kereshetjük a boltokban 400 eurós ár környékén, addig be kell érnünk az FZ-18 előddel, mely 82 ezer forintért vihető az idei nyaralásokra, túrákra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.