Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 18. 11:00

Örülhetett a gyenge dollárnak az IBM

A fejlődő piacokon elért sikereinek köszönhetően több mint ötödével nőtt az IBM profitja a második negyedévben. A Nagy Kék megemelte éves előrejelzését is.

[HWSW] A fejlődő piacokon elért sikereinek köszönhetően több mint ötödével nőtt az IBM profitja a második negyedévben. A Nagy Kék megemelte éves előrejelzését is.

A második negyedévben az IBM forgalma 13 százalékkal 26,8 milliárd dollárra nőtt, felülmúlva az elemzők 25,9 milliárdos prognózisát. A Nagy Kék örülhetett a dollár gyengülésének, forgalmának több mint 60 százaléka ugyanis az Egyesült Államokon kívülről származik, változatlan árfolyamon mindössze 6 százalékos lett volna a növekedés. A vállalat folytatólagos tevékenységből származó nettó nyeresége 2,26 milliárd dollárról 2,77 milliárdra emelkedett.

Az IBM bevételének nagyját adó Global Services forgalma 16 (árfolyamhatás nélkül 8) százalékkal 10,1 milliárd dollárra nőtt egy év alatt, a technológiai szolgáltatások 15, az üzleti szolgáltatások 18 százalékos bővülést produkáltak. A negyedév során a Nagy Kék 14,7 milliárd dollár értékben kötött szolgáltatási szerződéseket, ez 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi második negyedévhez képest. A cég a negyedévet 117 milliárd dollár értékű szerződésállománnyal zárta, ez 1 milliárd dollárral több mint tavaly ilyenkor.

A hardverüzletág 5,2 milliárd dolláros bevétele 2 százalékkal magasabb mint egy éve, az árfolyamhatást kiszűrve azonban már 3 százalékos csökkenéssel volt kénytelen szembenézzen az IBM. A nyomtatási tevékenység tavalyi értékesítéséből származó bevételt figyelmen kívül hagyva a Systems and Technology divízió forgalma 5 százalékkal nőtt. A szerverek és tárolók forgalma 10 százalékkal emelkedett, elsősorban az új mainframe-generáció, valamint a Power6-alapú System p szerverek iránti kereslet erősödése miatt. Az x86-os kiszolgálók forgalma 5 százalékkal csökkent. A tárolóeszközök értékesítéséből származó bevétel 12 százalékkal duzzadt egy év alatt. A félvezetőgyártásó üzletág 19 százalékkal kevesebb bevételt könyvelt el, mint a tavalyi második negyedévben.

A szoftverértékesítés bevétele 17 százalékkal 5,6 milliárd dollárra nőtt egy év alatt, ebből 4,3 milliárd dollár a köztesszoftverekből folyt be, 592 millió dollár pedig operációs rendszerek eladásából származott. A WebSphere család 9 százalékkal több bevételt termelt, az Information Management termékek forgalma 30 százalékkal nőtt, a Tivoli vonal 9 százalékkal nöekedett, a Lotus az új verzió megjelenése nyomán 21 százalékkal több pénzt hozott a konyhára mint tavaly. A Radional fejlesztői eszközök forgalma 37 százalékkal emelkedett éves szinten.

"Az IBM kiváló negyedévet és első félévet zárt, az eredmények bizonyítják, hogy a cég a fejlődő és fejlett piacokon egyaránt jól teljesít" -- mondta Sam Palmisano elnök-vezérigazgató. A Nagy Kék az erős eredmények nyomán 8,75 dollárra emelte meg egy részvényegységre jutó éves nyereség-előrejelzését -- a 8,54 dolláros elemzői konszenzus fölé. Palmisano szerint a cég jó úton halad afelé, hogy 2010-re 10-11 dollár nyereséget termeljen részvényenként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról