Szerző: Koi Tamás

2008. július 16. 14:23

Tetőantennával is foghatók a Magyar Televízió nagyfelbontású olimpiai közvetítései

Augusztus nyolcadikától, a játékok kezdetétől nem csak műholdvevővel, hanem tetőantennával is fogható lesz az m1 és az m2 HD-minőségű olimpiai közvetítése -- a digitális földfelszíni és műholdas adástovábbítás indulásával egy időben az ORTT korábbi határozatának értelmében le is áll az m2 csatorna analóg műholdas sugárzása.

[HWSW] Augusztus nyolcadikától, a játékok kezdetétől nem csak műholdvevővel, hanem tetőantennával is fogható lesz az m1 és az m2 HD-minőségű olimpiai közvetítése -- a digitális földfelszíni és műholdas adástovábbítás indulásával egy időben az ORTT korábbi határozatának értelmében le is áll az m2 csatorna analóg műholdas sugárzása.

Aki lapostévéjén HD-minőségben szeretné nézni az olimpiát, és eddig nem rendelt meg valamilyen alternatív, HD-s műsorszóró szolgáltatást (pl. UPC Digital vagy Antenna Digital), és nincs parabolaantennája sem, több tízezer forintot kell szánjon a rendszer bővítésére, a földfelszíni sugárzású HD-adások vételéhez ugyanis nem alkalmas a legtöbb HDTV-be épített tuneregység -- még akkor sem, ha történetesen digitális jelek fogadására is felkészítették.

Lefedik (szinte) egész Budapestet

A Magyar Televízió az Antenna Hungáriával karöltve augusztus elsején indítja el a HD minőségű kísérleti adást a budapesti kísérleti DVB-T multiplexen, három telephelyről (OMK, Száva utca, Hármashatár-hegy), SFN üzemmódban az UHF 38-as csatornán. Az adók a 3 kW-os Száva utcai kivételével 1 kilowatt teljesítménnyel sugároznak majd, a kísérleti adás így Budapesten és környékén lesz fogható, többnyire tetőantennával, az adókhoz közel, jó rálátással azonban akár beltéri antennával is.

DVB-T HD lefedettség
DVB-T HD lefedettség

Az m1 és az m2 HD-adásait MPEG4 formátumba kódolva továbbítják majd 12 Mb/másodperces bitsűrűséggel, 1080i HD felbontásban. A kísérleti adás augusztus 31-ig tart (az esetleges meghosszabbítást szabályozói döntések befolyásolják), a Magyar Televízió ugyanakkor az olimpia után is fenntartja a HD adásokat és jelirányokat, csökkentett HD műsoraránnyal. A köztelevízió ebben az időszakban a tervek szerint egyebek mellett külföldi filmeket, sorozatokat, saját gyártású egykamerás műsorokat és külföldi élő közvetítéseket (BL-meccsek, sportesemények, kulturális események) továbbít majd majd HD-ban, a többi műsorszám felkonvertálva kerül adásba.

Az MTV saját gyártású HD-műsorainak aránya októbertől emelkedik majd, a köztévé ekkor állítja be éles üzembe az addig beszerzett HD-kamkordereket. A következő fázisban az élő vagy felvett, nagy színterű stúdióműsorok gyártására alkalmas 1-es és 2-es stúdió indítja be a HD-s műsorszolgáltatást, közvetlenül a januárban befejeződő felújítás után. A tervek szerint 2009 nyarától az MTV csak HD minőségű műsorokat állítana elő összesen öt stúdióban, jövőre ilyenkor HD-ban adnák már a Híradót is.

Beruházás nélkül nincs HD

Ahhoz azonban, hogy a tévénéző a HD minőségű adásokat műholdas, vagy más, például kábeles szolgáltatás előfizetése nélkül élvezze, nem elég pusztán HDTV-vel és egy tetőantennával rendelkeznie. A HD-s DVB-T jeltovábbítási lánc egyik fontos láncszeme ügyféloldalon az a dekódert tartalmazó beltéri egység, vagy set top box, melyhez a gyártótól és a berendezés tudásától függően legolcsóbban 50-60 ezer forintért lehet hozzájutni. Ez ráadásul legtöbbször nem is váltható ki alternatív megoldással: az Európában forgalmazott HDTV-k jelentős részébe például hiába építenek a gyártók úgynevezett hibrid, az analóg és a digitális adások vételére egyaránt alkalmas tévétunert, ezek költségtakarékossági okokból többnyire csak az MPEG2-be kódolt adásokkal boldogulnak.

A digitális adások a már SD-ben is jobb minőséget nyújtó kép mellett olyan kényelmi szolgáltatásokat is nyújthatnak, mint az elektronikus programkalauz (EPG) vagy a többcsatornás térhang. A Magyar Televízió a HD-minőségű kísérleti adás ideje alatt nem biztosít ilyen kiegészítő szolgáltatásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról