Szerző: zimi

2008. július 16. 13:02

Drágulnak a nyomtatási kellékanyagok -- érdemes tintából feltankolni?

Korábban beszámoltunk a pigmentanyagok 10-30 százalékos áremelkedéséről. Sajnos a jelenség máris kézzelfogható áremelkedésekhez vezetett, a helyzetet tovább nehezíti az egyéb kellékanyagok egyidejű áremelkedése.

[HWSW] Korábban beszámoltunk a pigmentanyagok 10-30 százalékos áremelkedéséről. Sajnos a jelenség máris kézzelfogható áremelkedésekhez vezetett, a helyzetet tovább nehezíti az egyéb kellékanyagok egyidejű áremelkedése.

Az ágazat legnagyobb gyártója, a Sun Chemical Corp már februárban bejelentett áremeléseket a nyersanyagok és szállítmányozás költségeinek emelkedésére hivatkozva. További áremelkedést jelentett be a cég júniusban is, a földgáz és a kőolaj drágulásának begyűrűzése miatt. Ez utóbbi emelés konkrétan a pigmentanyagokat érintette 10-30 százalék erejéig, így számíthattunk arra, hogy ez előbb-utóbb megmutatkozik majd a kellékanyag-forgalmazók árlistáin. Annál is inkább, mert július 14-ével a Sun Chemical Corp további 6-10 centes felárat jelentett be fontonként.

Tinták

Jó gyakorlati példa a "begyűrűzésre" a szinten minden nyomtatással, nyomdával kapcsolatos kellékanyagot forgalmazó Flint Group North America bejelentése, mely szerint július 21-én áremelést hajt végre. A cég nyilatkozatában az alapanyag-árak hirtelen növekedése mellett egyes nyersanyag-beszállítók gyártási kapacitásának hullámzására hivatkozott. Mindez -- kombinálva a dollár folyamatos romlásával az utóbbi években -- olyan prés alá helyezte a vállalkozást, hogy kénytelen volt bevállalni az üzletileg természetesen hátrányos áremelést, hogy fenntarthassa a folyamatos ellátást és minőséget.

Az olajáraktól nem csak a pigment-alapanyagok előállítása függ, hiszen az olaj és földgáz mint energiahordozó kihat az egész gazdaságra. Így nem csak a pigment festékek, hanem gyakorlatilag mindennek az ára növekedésnek indult a nyomtatási kellékanyagok piacán, legyen szó vízalapú vagy oldószeres tintákról, nyomólemezekről. Ez hamarosan kihathat a kiskereskedelmi forgalomra is, várhatóan rövidesen kicsit többet kell majd fizetnünk, akármilyen tintasugaras nyomtatónk legyen is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról