:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 14. 09:44

Leárazta vadonatúj csúcskategóriás kártyáit az NVIDIA

Az NVIDIA jelentősen csökkentette vadonatúj, a mindössze pár hete bejelentett GeForce GTX grafikus chipjeire épülő kártyák ajánlott bolti árát. A 280-as csúcsváltozatot 649 dollárról 499 dollárra árazta le a cég, a felső-közép kategóriás 260-árt pedig 399 dollár helyett 299 dollárt kell fizetni.

[HWSW] Az NVIDIA jelentősen csökkentette vadonatúj, a mindössze pár hete bejelentett GeForce GTX grafikus chipjeire épülő kártyák ajánlott bolti árát. A 280-as csúcsváltozatot 649 dollárról 499 dollárra árazta le a cég, a felső-közép kategóriás 260-árt pedig 399 dollár helyett 299 dollárt kell fizetni.

Profitnyíró

Az NVIDIA június közepén jelentette be a GeForce GTX családot, amely a vállalat új csúcskategóriás termékvonala. A GT200 kódnevű chipek a tesztekben lesöpörték az összes versenytársat, a királyságuk azonban pünkösdi volt, ugyanis egy héttel később megérkezett az AMD 4800-as sorozat, amely a GeForce GTX-ekéhez hasonló teljesítményt nyújt lényegesen alacsonyabb áron. A 4870-alapú kártyák ajánlott bolti ára 299 dollár, a 4850-eseket viszont már 199 dollárért haza lehet vinni.

Az AMD az elmúlt időszakban tapasztalt termékstratégiához illeszkedve egy gazdaságosabban termelhető lapkával árazásban igyekszik megszorongatni ellenfelét a piac derekát képző középkategóriában, majd erre alapozva behatolni a felsőbb szegmensekbe. Az új Radeonok érkezése tehát igen kellemetlen helyzetbe hozta az NVIDIA-t, mivel az új GeForce-ok alapja egy 1,4 milliárd tranzisztorból álló hatalmas chip, nagy teljesítménnyel, ennek megfelelően magas fogyasztással -- és termelési költséggel.

NVIDIA GeForce GTX 280

A 65 nanométeren termelt GT200 576 négyzetmilliméteres magméretével több mint kétszer akkora, mint az 55 nanométeres csíkszélességű, 260 négyzetmillimétere RV770 -- a HWSW becslése szerint a gyártási és tokozási költségeket is figyelembe véve az NVIDIA új csúcsmodelljét több mint másfélszer annyiba kerül előállítani, mint az új Radeonokat. Ez eredetileg az árazásban is tükröződött, a mostani csökkentés után azonban az NVIDIA nyilvánvalóan elveszti profitja egy jelentős részét.

Viharfelhők az NVIDIA feje felett

A kaliforniai cégre mostanában rájár a rúd: július elején a cég közölte, hogy egyes, notebookokba szánt grafikus chipjei és chipkészletei a tokozáshoz használt anyag hibája miatt túlmelegedhetnek. A vállalat a július 27-én véget érő negyedévben 150-200 millió dolláros egyszeri költséget kell elkönyveljen emiatt. Az NVIDIA részvényátfolyama a kedvezőtlen hírek hatására 45 százalékot csökkent az elmúlt hónapban -- a Nasdaq index eközben mindössze 8 százalékot apadt.

A memóriatechnológiában utazó Rambus pénteken 17 szabadalmának bitorlása miatt perelte be az NVIDIA-t, a kereset szerint grafikus chipek, chipsetek, multimédiás lapkák és mobil chipek memóriavezérlői egyaránt érintettek az ügyben. A Rambus azt állítja, több mint hat éve folytat egyeztető tárgyalásokat az NVIDIA-val a szabadalmakról, azonban nem tudtak megegyezni, a cég ezért fordult a bírósághoz.

Eközben az AMD is előlépett új csúcskategóriás modellekkel, a Radeon 4870 X2 és 4850 X2 lényegében egyetlen kártyára két grafikus chipet integrált, a hozzájuk tartozó memóriával együtt. A Hexus.net tesztje szerint a 4870 X2 teljesítménye a GeForce GTX 280-hoz esik közel, egyes benchmarkokban felülmúlja az NVIDIA csúcsmodelljét, másokban viszont némileg lemarad.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.