Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 7. 11:33

Még egyszerűbben konfigurálhatók a Dell blade szerverei

A Dell július eleje óta hivatalosan is megkezdte az új blade szerver keretével kompatibilis FlexAddress szoftver forgalmazását, ami függetleníti a szervereket a MAC-címüktől és a Fibre Channel WW nevüktől, ezáltal lehetővé téve a gépek cseréjét, hogy a hálózati beállításokat módosítani kellene.

[HWSW] A Dell július eleje óta hivatalosan is megkezdte az új blade szerver keretével kompatibilis FlexAddress szoftver forgalmazását, ami függetleníti a szervereket a MAC-címüktől és a Fibre Channel WW nevüktől, ezáltal lehetővé téve a gépek cseréjét, hogy a hálózati beállításokat módosítani kellene.

Az elgondolás mögött az áll, hogy a blade keretben működő szerverek cseréje vagy újak behelyezése szükségszerűen maga után vonja a hálózati konfigurálást, a FlexAddress azonban elválasztja a hálózat címeket a gépektől és a blade keret egyes pozícióihoz rendeli őket. Így aztán ha egy szerver valamilyen oknál fogva cserére szorul, az új gép azonnal át tudja venni a régi feladatait, nem szükséges a SAN-t és LAN-t átkonfigurálni. Ezáltal tovább csökkenthetők az adminisztrátorok feladatait, összességében pedig rövidebb lehet a leállás vagy a szolgáltatás-kiesés.

Az elképzelés hasonló a HP-féle Virtual Connecthez, azonban az csak a HP saját hálózati berendezéseivel működik, míg a Dell FlexAddress ebből a szempontból nem válogat, így a felhasználók továbbra is használhatják kedvenc switchüket. A FlexAddresst egy SD kártya formájában lehet megvenni, az ezen található szoftverrel kell a Chassis Management Controllert frissíteni. Ez akár 8 blade keretet és 128 szervert összefogva képes virtualizálni a switcheket, amelyek a kezelőfelületen egyetlen kapcsolóként felügyelhetők.

Dell M1000e blade keret

A Dell év elején mutatta be új generációs, PowerEdge M-osztályú blade szervereit, illetve a hozzájuk tartozó, 10U méretű M1000e blade keretet, amellyel a FlexAddress kompatibilis. A keretbe összesen 16 darab félmagas gép helyezhető, érdekessége, hogy a konfiguráláshoz és hibakereséshez egy LCD-kijelzőt tartalmaz, valamint egy KVM-switechet is építettek bele. A FlexIO technológiának köszönhetően a blade keret Ethernet, InfiniBand vagy 10Gb Ethernet hálózatokra is kapcsolható, de természetesen Fibre Channel csatlakozásra is képes.

Az új blade-ekhez mellékelik a Dell OpenManage felügyeleti szoftverét, amelyben olyan képességek is helyet kaptak, mint a fogyasztás valós idejű monitorozása és jelentése, illetve akár blade-enkénk külön meghatározható egy maximális fogyasztási keret, amelynek elérésekor az adott gép nem fogad el további terhelést. Erre azért van szükség, mert a meglevő adatközpontok gyakran nem képesek elbánni a blade-ek jelentete megnövekedett teljesítménysűrűséggel: egy blade-ekkel telepakolt rack fogyasztása megközelítheti a 15-20 kilowattot is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról