:

Szerző: Koi Tamás

2008. július 3. 11:19

Feltámadt hamvaiból az AMD multimédiás videokártya-termékvonala

Úgy tűnik, mégis mutatkozik igény a multimédiás funkciókkal felruházott videokátyákra, erre utal legalábbis, hogy az AMD hosszú szünet után a múlt héten új, ezúttal már DirectX 10.1-es alapokra helyezett, és HD-képességekkel ellátott All-in-Wonder vezérlőt jelentett be. A tévétunert és a grafikus processzort egy bővítőkártyára integráló termékcsalád lehetséges megszűnéséről, vagy parkolópályára kerüléséről két évvel ezelőtt kezdtek terjedni az első pletykák -- akkor, amikor az AMD bejelentette az ATI Technologies felvásárlását.

[HWSW] Úgy tűnik, mégis mutatkozik igény a multimédiás funkciókkal felruházott videokátyákra, erre utal legalábbis, hogy az AMD hosszú szünet után a múlt héten új, ezúttal már DirectX 10.1-es alapokra helyezett, és HD-képességekkel ellátott All-in-Wonder vezérlőt jelentett be. A tévétunert és a grafikus processzort egy bővítőkártyára integráló termékcsalád lehetséges megszűnéséről, vagy parkolópályára kerüléséről két évvel ezelőtt kezdtek terjedni az első pletykák -- akkor, amikor az AMD bejelentette az ATI Technologies felvásárlását.

Az ATI All-in-Wonder HD névre keresztelt új kártya a Unified Video Decoder révén az 1080p felbontású h.264 és VC-1 videók dekódolásával is gond nélkül boldogul, ezzel együtt az integrált ATI Theater 650 Pro tuneregység lehetőséget ad a normál mellett HD-felbontású digitális tévéadások rögzítésére is. A hardveres MPEG-2 enkódert tartalmazó tunerrel analóg rendszerben továbbított adások is rögzíthetők, az opciós kiegészítőként megvásárolható, további egy kártyahelyet elfoglaló, többfajta kimenetet és bemenetet felsorakoztató HD Accessory Kiten keresztül pedig külső videoforrásokról történő műsorfelvétel is lehetséges.

Az All-in-Wonder HD-hoz az ATI Catalyst Media Center alkalmazás új, a Windows Vistával immár száz százalékosan együttműködő változatát adja az AMD -- ez a szoftver nem csak a tévéadások megtekintésére és DVD-lejátszásra alkalmas, hanem ezen keresztül lehet elérni a felvételi képességeket is, vagy különlegesebb funkciókat, mint például a kép-a-képben megjelenítést is. A kártya használatával nincs szükség digitális hangkimenetet tartalmazó külön eszközre (alaplapi kodek, hangkártya), a vezérlő HDMI-kimenetén keresztül ugyanis átadja az erősítőnek az 5.1-es Doby Digital hangsávot. Az All-in-Wonder HD-re a HDMI mellett egy dual-link DVI kimenet is került.

ATI All-in-Wonder HD

Az AMD új kártyájára a cég januárban debütált alsó-középkategóriás grafikus chipjét, az 55 nanométere gyártástechnológiával készülő RV635-öt építik. A 120 feldolgozó egységgel rendelkező, teljes DirectX 10.1-támogatást nyújtó lapka 725 megahertzen jár, mellé 256 megabájtnyi, 600 MHz-es DDR2 memória társul, a komplett megoldás így korlátozottan bár, de modern játékok futtatására is alkalmas.

Az All-in-Wonder termékcsalád új tagja, az All-in-Wonder HD elsőként a Diamond Multimedia és a VisionTek választékában tűnhet fel, 199 dolláros ajánlott fogyasztói áron. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vezérlőnek készül-e az európai piacra szánt, az itten normákkal kompatibilis változata.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.