:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 2. 16:23

Állóháború alakul ki az Intel és az AMD között

Növelte processzorpiaci részesedését az első negyedévben az AMD, ami az iSuppli elemzése szerint elsősorban az asztali termékei sikerének köszönhető. Az első negyedévben az Intel a teljes processzorpiac 79,7 százalékát uralta, az AMD 13 százalékot szerzett bevételarányosan. A két cég közti ádáz harcnak ismét a többiek a vesztesei, a legnagyobb processzorgyártók a teljes piaci bevételnek már 92,7 százalékát teszik zsebre -- egy éve ez az arány még csak 91,3 százalék volt.

[HWSW] Növelte processzorpiaci részesedését az első negyedévben az AMD, ami az iSuppli elemzése szerint elsősorban az asztali termékei sikerének köszönhető. Az első negyedévben az Intel a teljes processzorpiac 79,7 százalékát uralta, az AMD 13 százalékot szerzett bevételarányosan. A két cég közti ádáz harcnak ismét a többiek a vesztesei, a legnagyobb processzorgyártók a teljes piaci bevételnek már 92,7 százalékát teszik zsebre -- egy éve ez az arány még csak 91,3 százalék volt.

A negyedik negyedévvel összevetve az Intel részesedése 1,2 százalékponttal növekedett, a tavalyi első negyedévhez képest azonban 0,7 százalékkal visszaesett. A második legnagyobb processzorgyártó 2008 első negyedévét 2,2 százalékponttal magasabb részesedéssel zárta, mint 2007 első negyedét, 2007 végéhez képest azonban 1,1 százalékpontos mínusszal zárt. A visszaesés alighanem annak köszönhető, hogy az ünnepi szezonban megnő a kereslet a konzumer modellek iránt, ahol az AMD erősebb pozíciókkal bír, mint a vállalati gépek szegmensében.

Az iSuppli elemzése is megjegyzi, hogy az idei első negyedévben az Intelnél és az AMD-nél is megállt a processzorok átlagos eladási árának csökkenése, ami az árharc mérséklődésére utal. Ezt megerősíti az is, hogy az Intel szokásos tavaszi árcsökkentése alkalmával a több száz különféle lapkát felvonultató kínálatából mindössze tucatnyi chipnek mérsékelte az árát, vagyis lényegében nem volt árcsökkentés, inkább csak egyfajta kiigazítás.

Az elemzőcég az IDC-hez és a Gartnerhez hasonlóan biztató képet fest a PC-piac alakulásáról, az iSuppli szerint az első negyedévben 69,9 millió gép talált gazdára, 12,1 százalékkal több mint egy évvel azelőtt. A jelentésből kiderül, hogy a noteszgépek szállításai 30 százalékkal nőttek, miközben a desktopoké stagnált -- ebből a fenti adatok fényében könnyen kiszámítható, hogy az első negyedévben nagyjából 45 millió asztali PC és 25 millió notebook kelt el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.