Szerző: Bányai György

2008. július 3. 09:32

Kipróbáltuk: Samsung L110 kompakt fényképezőgép

Jónéhány tükörreflexes váz után most újra egy kompakt fényképezőgépet veszünk górcső alá, a Samsung nemrégiben bemutatott, a gyártó kompaktjai közé a külső terén új vonalakat hozó L110 modelljét. A tenyérnyi gép kellemes társ lehet a szép képeket váró, de a beállításokkal vesződni nem akaró felhasználók számára.

[HWSW] Jónéhány tükörreflexes váz után most újra egy kompakt fényképezőgépet veszünk górcső alá, a Samsung nemrégiben bemutatott, a gyártó kompaktjai közé a külső terén új vonalakat hozó L110 modelljét. A tenyérnyi gép kellemes társ lehet a szép képeket váró, de a beállításokkal vesződni nem akaró felhasználók számára.

Tipikus kompakt

A Samsung kompaktgépei pár éve még a szürkeségbe vesztek, egyszerűen csak jelen volt a kategóriákban, színesítve a kínálatot. A közelmúltban a dél-koreai gyártó azonban rákapcsolt, újabb fényképezői között extra lehetőséget kínáló masinák és az érzékekre hatók egyaránt felfedezhetők lettek. Az L110 nem kivételes készülék, tervezésekor "csak" két dologra ügyeltek: tudja azt, amit ma egy kompakttól elvárhatunk, és tegye ezt tisztességes szolid gépházban.

Samsung L110

Az L110 fém háza enyhe görbületekkel, de határozott élekkel modern hatást kelt, a középre rendezett módválasztó tárcsa viszont a múltbéli formákat idézi. A gép elölről már szinte karikatúra-szerűen láttatja kompaktgépeket, az optikát, a villanót és a Samsung-logót egy elnagyolt rajzon sem tennénk máshova. A vékony burkolat hátoldalán a 2,5 hüvelykes kijelzőt, és a gomberdőt láthatjuk: a gép könnyűszerrel használható akár egy kézzel is, igaz tartani és gombokat nyomkodni csak akkor lehet biztonságosan, ha a gépet a kisujjunkkal megtámasztjuk.

Mit tud?

A kisméretű gép lehetőségei között megtalálható az arcfelismerés és az optikai, lencsetag-mozgatáson alapuló rázkódásvédelem is. A nyolc megapixeles képérzékelő egy 37-111 milliméteres, háromszoros közelítést kínáló optikán keresztül lát, melynek fényereje F/2.8-F/5.2. A hátoldalt egy 2,5 hüvelykes kijelző uralja a maga 230 ezer képpontjával, melyen akár magyarul is megjelenhet a menü. Az áramellátás az SD/SDHC kártyával közös fedél alá búvó lítiumion akkumulátor feladata.

Samsung L110

Bár a magyar nyelv kiválasztható, alighanem sokan fognak az angol alapbellításra visszaváltani, sajnos már tradíció a gyártó honosított gépeiben a nehézkes, helytelen, esetenként ijesztő fordítás. Ez azonban nem a fordító hibája, az okot abban kell keresni, hogy az eredetileg pár betűs angol szavak helyére kell a magyart bezsúfolni. Így lett például az energiatakarékosságból "En Tak", az elkészült képek kijelzőn tartásának idejéhez tartozó beállítás pedig "Áttekintés". Utóbbit csak akkor értettük meg, amikor visszaváltottunk az angolra, ahol ennek a menünek a neve Quick View. A vakuüzemmódok váltásakor egy ijedtségre okot adó felirat azonban nem magyarázható a szövegnek fenntartott kevés hellyel, A "Vaku Nem Működik" helyett akár a "Vaku Mellőzve", vagy akár a "Vaku Nélkül" feliratokat is szívesebben olvasnánk.

Az Samsung L110 a Canon kompaktjainál megszokott kétmenüs megoldás híve, az alapbeállítások a menü gomb megnyomásával, a képminőséggel kapcsolatosak pedig az "Fn" gombbal hívhatók elő. Utóbbi esetben teljesen automata üzemmódban csak a képméret és a tömörítés minősége állítható, ennél nagyobb szabadságot a program és a manuális mód is ad: ekkor a fenti kettőhöz a fénymérés módja, a sorozatfelvételi lehetőségek, az ISO érzékenység (ISO80-tól ISO 1600-ig több lépcsőben), az eseti mérést is kínáló fehéregyensúly, valamint az expozíciókorrekció is szegődik.

Samsung L110

Az L110 a vakuüzemmódjai között -- ahogy az elvárható -- kínál vörösszem-csökkentő elővillantást is kínál, amelyet képes megfejelni a kép elkészülte után, ám még a kártyára mentés előtt aktiválódó szoftveres eltávolítóval is. A kompakt "E" gombjának megnyomására további beállítások és effektek választhatók ki, itt állítható be a kontraszt, a színtelítettség, illetve a képélesség, valamint a képstílust módosító effektek, mint amilyen a fekete-fehér, a negatív, vagy az öregített stílus.

A manuális módban szerencsére a zár és a rekesz egymástól függetlenül állítható (kapható olyan fényképező, ahol az "M" felirat ehelyett csak program módot takar a vezérlőtárcsán). A zár kellően sok lépcsőben, 8 másodperctől egészen 1/1500 másodpercig állítható, jóllehet, a rekesz mindössze két állapotot, egy tág és egy szűk értéket vehet fel a két végállapotában. Ez persze elegendő is, mert a körömnyi képérzékelő mélységélességbeli korlátja miatt köztes állapotokra egyébként sincs szükség.

Milyen képeket készít?

Az L110-zel jópár fényképet és videót készítettünk, a gép utóbbi feladatot akadásmentesen teljesítette, 30 képkockás másodpercenkénti sebességgel, akár VGA felbontásban is. A videózás során a zoomot is használhatjuk, bár érdemesebb a megfelelő közelítést a felvétel kezdete előtt beállítani, mert az optika motorja elég hangos, megzavarhatja a felvételt.

Samsung L110

A határozott nyomáspontú exponálógomb segítségével elkészült fotókon a színek a gépet kategóriájának legtetejére teszik: élőek, teltek, egyben helyesek az árnyékos és a napsütötte képrészleteken egyaránt. Az éles kontúroknál a kisméretű optikához képest mérsékelt a színhiba, és a képszéleknél is csak kismértékű sötétedést láthatunk. A részletgazdagság sajnos már ISO 80 érzékenység mellett is szerény -- nem beszélve a magasabb fokozatokról --, a parányi érzékelő lehet az oka annak, hogy már ennél a beállításnál is akív a zajcsökkentő áramkör, rajzossá, vízfestményhez hasonlatossá téve a kontúrokat. Természetesen a nyolc megapixel ad annyi tartalékot, hogy a kép egészét monitorunkon nézve ez ne legyen feltűnő, de 1:1 nagyításban már nem lehet nem észrevenni.


A kép 1:1 nagyításban mutatja a fotó nagyon kis részletét

A 154 grammos, 88x56x20 milliméteres fényképezőgép kiváló színei, szerteágazó, széles szolgáltatáskínálata miatt azok körében lehet kedvelt, akik zsebrevágható méretben keresik a jó képminőséget. Az L110 természetesen nem veheti fel a versenyt a tükörreflexes gépek által nyújtott szabadsággal, ugyanígy a felsőkategóriás kompaktokkal sem, de nem is célja, sokkal inkább próbál azok kedvére tenni, akik egy mindig bevethető, fémháza miatt strapabíró, egyben kisméretű gépet várnak, az elfogadhatónál azért jobb képminőséggel. Ezeknek az elvárásoknak az L110 maradéktalanul képes megfelelni és a kasszánál fizetendő 40 ezer forintos vételár sem vészes érte.


Samsung L110 tesztképek, katt az eredetiért


Samsung L110 tesztképek, katt az eredetiért

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról