Szerző: Bizó Dániel

2008. július 1. 17:50

Digitális szakadék a vállalatok között: rugalmas munkahely, mint versenyelőny?

Szakadék látszik kibontakozni a 21. század munkavállalói és munkaadói között a munkavégzés rugalmassága terén, és ezen keresztül pedig a cégek között attól függően, a szakadék melyik oldalára állnak -- legalábbis ez tűnik ki egy frissen publikált kutatásból, melyet az Avaya szponzorált. A megkérdezett munkavállalók gyakorlatilag egyöntetűen rugalmasságot szeretnének látni, ezt azonban a cégek kis része adja csak meg, ami sokszor munkahelyváltáshoz vezet.

[HWSW] Szakadék látszik kibontakozni a 21. század munkavállalói és munkaadói között a munkavégzés rugalmassága terén, és ezen keresztül pedig a cégek között attól függően, a szakadék melyik oldalára állnak -- legalábbis ez tűnik ki egy frissen publikált kutatásból, melyet az Avaya szponzorált. A megkérdezett munkavállalók gyakorlatilag egyöntetűen rugalmasságot szeretnének látni, ezt azonban a cégek kis része adja csak meg, ami sokszor munkahelyváltáshoz vezet.

A kutatás, melynek részeként több mint 3 ezer európai munkavállalót kérdeztek meg, arra az eredményre jutott, hogy a dolgozók 94 százaléka igényelné a rugalmas munkavégzés lehetőségét, mikor nem kell szigorúan kötött időben az irodában tartózkodni -- vagyis a munka egy részét az irodán kívülről is el lehet intézni. Ezzel szemben mindössze a vállalatok 17 százalékánál adódik lehetőség mindenki számára a rugalmas munkára, amivel az Avaya értékelése szerint versenyhelyzetüket kockáztatják a munkaerőpiacon, de hatékonyságban is.

A megkérdezett dolgozók 31 százaléka ugyanis akár munkahelyváltásra is nyitott, amennyiben a meglévő munkahelyén nem biztosítják a rugalmas munkavégzés feltételeit, de egy másik cégnél igen, míg összesen 78 százalék legalább megfontolná a lehetőséget. Szintén ugyanennyien válaszolták azt, hogy nyugdíjazásukat követően rugalmas munkavégzéssel szívesen részt vennének a munkában tovább is -- ez remek lehetőség a cégek számára a felhalmozott tudás megtartására és átadására. A nagyobb vállalatok körében jelentősen magasabb, 74 százalék volt a rugalmas munkavégzést részben alkalmazók aránya, mint a KKV-k esetében, ahol 57 százalékot tett ki.

Az üzleti kommunikációs megoldásokkal foglalkozó Avaya szerint egy új digitális szakadék bontakozik ki, mely ezúttal nem az egyének között húzódik a digitális technológiák alkalmazásában, hanem a cégek között a szellemi foglalkoztatottak termelékenységében és megtartásában. "Vannak vállalatok, melyek képesek a munkaerő termelékenységét és hatékonyságát fenntartani, sőt növelni azáltal, hogy legjobb munkatársaikat megtartják, míg más vállalatok piaci helyzetüket kockáztatják, mivel nem biztosítják munkavállalóik számára azt a technológiai támogatást, melyre igényt tartanának" -- kommentálta közleményben a kutatást Dancsi András, az Avaya Magyarország ügyvezető igazgatója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról