Szerző: Koi Tamás

2008. július 1. 10:44

Új csúcsmodell és energiatakarékos megoldások a Phenomok választékában

Március óta először újította meg asztali számítógépekbe szánt négymagos processzorainak választékát az AMD. A második számú processzorgyártó mától egy újabb csúcsmodellt és két szerényebb teljesítményű, energiatakarékosabb lapkát is kínál a számítógépgyártóknak, illetve az egyéni felhasználóknak -- természetesen ezek már mind a B3 változatú (stepping) Barcelona-magra épülnek.

[HWSW] Március óta először újította meg asztali számítógépekbe szánt négymagos processzorainak választékát az AMD. A második számú processzorgyártó mától egy újabb csúcsmodellt és két szerényebb teljesítményű, energiatakarékosabb lapkát is kínál a számítógépgyártóknak, illetve az egyéni felhasználóknak -- természetesen ezek már mind a B3 változatú (stepping) Barcelona-magra épülnek.

A ma piacra küldött chipek közül a legkisebb teljesítményű típus az AMD Phenom X4 9150e, mely voltaképpen a korábban megjelent X4 9100e javított változatának tekinthető. A chipek órajele egyező, mindkét modell 1,8 GHz-en jár, és mindkét változat 2 megabájt (magonként 512 KB) másodszintű és 2 megabájt megosztott harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz. Az új, immár B3 magváltozatra épülő Phenom X4 9150e TDP-je elődjéhez hasonlóan 65 watt. Hasonló paraméterekkel kerül piacra az AMD Phenom X4 9350e, az egyetlen különbség, hogy ennél a típusnál 2 gigahertzre emelte a chip órajelét a gyártó.

Az AMD asztaliprocesszor-válsztékának legerősebb típusa mától a Phenom X4 9950 Black Edition, mely a nagyjából négy százalékkal megnövelt, 2,6 GHz-es órajelével a korábbi csúcsnak számító, 2,5 GHz-es X4 9850 Black Editiont taszítja le a trónról. Az új chip fogyasztása a magasabb órajelért cserébe 12 százalékkal nőtt, a lapka TDP-je így 140 watt lett. Az új csúcsmodell rendkívül magas fogyasztási mutatója azt sejteti, hogy a jelenlegi gyártástechnológia alkalmazásával ez a változat sem skálázható sokkal tovább.

AMD Phenom Black Edition

Az új csúcsmodellt -- akárcsak elődjét -- a gyártó elsősorban teljesítményigényes alkalmazásokat futtató felhasználóknak, illetve csúcsteljesítményű rendszert építő otthoni gépépítőknek szánja, ám nem csak és kizárólag a lapka teljesítménye miatt. A Black Edition márkajelzésű processzoroknál ugyanis az órajel paraméterezéséhez használt szorzó szabadon állítható, így a tuningosok egy olyan CPU-t kapnak a kezükbe, mellyel a rendszerben rejlő lehetőségek a lehető legtágabb keretek közt aknázhatók ki.

Az AMD az első alkalommal szerepeltet választékában két négymagos Black Edition típust, a Phenom X4 9950 megjelenésével a 9850-es modell ugyanis nem tűnik el a színről. A 235 dolláros áron polcokra kerülő Phenom X4 9950 Black Edition ellenfele most az Intel egyik legjobb ár/érték arányt nyújtó kifutó négymagosa, a 2,4 GHz-es Core 2 Quad Q6600 lehet, mely jelenleg 199 dollárért kínál akkora teljesítményt, amivel az AMD új csúcsprocesszora a Prohardver korábbi tesztjei alapján nem képes tartani a lépést -- legalábbis az alap, 2,6 GHz-es órajelen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról