Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 30. 16:14

Nem csak a leszállított tárolókapacitás, hanem a tárolók fogyasztása is villámgyorsan nő

Az IDC számításai szerint a következő öt évben nyolcszor akkora lesz a gyártó által leszállított külső merevlemezes tárolók összkapacitása, mint amennyit az elmúlt 10 évben eladtak.

[HWSW] Az IDC számításai szerint a következő öt évben nyolcszor akkora lesz a gyártó által leszállított külső merevlemezes tárolók összkapacitása, mint amennyit az elmúlt 10 évben eladtak.

Az elemzőcég szerint az elmúlt tíz év során összesen 14 milliárd gigabájt kapacitású külső merevlemezes tárolót szállítottak le a gyártók, az elkövetkező öt évben azonban összesen 110 milliárd gigabájtnyit fognak, ahogy a vevők egyre több adatot tárolnak -- részben saját akaratból, hogy a hatékonyságukat fokozzák, részben pedig törvényi szabályok által megkötve.

A piacelemző cég azonban nem csak a kapacitással kapcsolatos becslést tett közzé, hanem azt is megbecsülte, mennyibe kerül ezeknek az eszközöknek az áramfogyasztása, illetve a hűtésükhöz szükséges energia. Az IDC szerint 2007-ben a felhasználók összesen 1 milliárd dollárt költöttek a merevlemezes tárolóik által elfogyasztott energiára, és a jövőben még többet fognak. David Reinsel, az IDC vezető elemzője szerint a vállalatok évente nagyjából 50 százalékkal növelik tárolókapacitásukat, ás ahogy egyre több és több merevlemezes egységet vásárolnak, a működtetésükhöz és hűtésükhöz szükséges energia is emelkedik, az adatközpont fogyasztásának egyre nagyobb hányadát adva.

A gyártók oldaláról számos megközelítés létezik ennek a problémának a kezelésére: az adat-deduplikáció csökkenti a tárolandó információmennyiséget, az egyre terjedő 2,5 hüvelykes SAS diszkek használatával pedig kevesebb energiaráfordítással tárolhatunk kétszer annyi adatot, mint amennyi egy 3,5 hüvelykes SCSI lemezre fér. Ma már léteznek olyan tárolóeszközök is, amelyek automatikusan lekapcsolják az éppen nem szükséges lemezeket. Alacsonyabb fogyasztás érhető el SSD-k használatával merevlemezek helyett, a megfelelő teljesítményű eszközök azonban ma még csak kiváltságosok számára megfizethető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról