Szerző: Bányai György

2008. június 30. 11:42

Kipróbáltuk a Canon legújabb, egyben legolcsóbb tükörreflexes fényképezőgépét

A Canon alig három hete jelentette be a legújabb és egyben legolcsóbb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, a 10 megapixeles EOS 1000D modellt, amely pár napra a szerkesztőségünk vendége volt. A kipróbált példány még nem végleges változat, a szoftver a piacra kerülés előtt még valószínűleg változni fog.

[HWSW] A Canon alig három hete jelentette be a legújabb és egyben legolcsóbb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, a 10 megapixeles EOS 1000D modellt, amely pár napra a szerkesztőségünk vendége volt. A kipróbált példány még nem végleges változat, a szoftver a piacra kerülés előtt még valószínűleg változni fog.

Vigyázat! Belépőbb szint!

A Canon palettáján minél kevesebb számjegyből áll a modellszám, annál komolyabb, egyben drágább gépet takar. Az 1Ds (Mark III) csúcsmodelltől lefele haladva elhagyjuk a teljes méretű képérzékelőt (40D), majd később a magnézium-ötvözet gépváz teherbíró fémkeretre húzott műanyag burkolattá változik (450D), amelyeknek az olcsóbb, egyszerűbb optikák is hű társaik lehetnek. A jelenlegi belépőszintű EOS 450D azonban képtelen tartani a DSLR gépek árának folyamatos csökkenését, a százezer forintos kategóriában a Canon a korábbi 400D modellel próbál versenyezni.

A friss 450D-vel megyegyező géposztályba tartozó elődöt azonban nem szerencsés, illetve csak ideiglenesen működő megoldás forgalomban tartani, mivel kidolgozásában, minőségében ennél azért magasabb szintet képvisel, ami a gyártási költségben is megmutatkozik. Az új alapmodell, az 1000D érkezése így nem csak azt jelenti, hogy végre fiatal modell is lehet olcsó a gyártó kínálatában, hanem azt is, hogy a jelenlegi 450D-t később váltó utód elhúzhat a belépőszinttől, funkciói, szolgáltatásai alapján feljebb léphet majd a modellsorban.

Canon EOS 1000D

Első lépések, ismerkedés

Az 1000D pár napig lehetett vendégünk. A nálunk járt fényképezőgép a kereskedelmi forgalomba kerülő végleges változattól nem csak a fehér kartondobozában tér el, hanem a szoftverében is. A gép maga az alkatrészeit illetően késznek tekinthető, már csak a gyártón múlik, hogy melyik lesz az a "végleges" szoftver, amellyel megkezdi majd a kiszállítást. A végleges persze rossz szó, hiszen annak csak az adott géphez érkezett utolsó firmware frissítéssel felülírt változata tekinthető. Firmware-frissítésből meg lesz egy pár a modellváltásig.

Az 1000D-t úgy húztuk ki a dobozból, mint ahogy egy üdítőspalackot emelünk ki a hűtőből, ami üres, pedig úgy gondoltuk, tele lesz. A meglepően könnyű, 502 grammos, műanyagból készült váz nem csak a legkönnyebb, hanem egyben az eddigi legkisebb (126x98x65 mm) DSLR-váz a gyártó kínálatában. Mivel a vázat csupaszon kaptuk, munkára fogtuk szerkesztőségünk már nyugdíjba küldött 18-55 F/3,5-56 EFS II optikáját, amely minőségében kevésbé, szolgáltatását tekintve azonban jócskán elmarad az 1000D-hez készletben mellékelt, rázkódásvédelemmel kiegészített objektívtől.

Canon EOS 1000D

A műanyag váz a kisebb méretei ellenére hamisítatlan canonos vonalakkal rendelkezik, akár egy kicsinyített 450D is lehetne, bár kissé szögletesebb vonalvezetésű. Az EOS 350D-től egészen a legfrissebb modellig sokat kritizált vékony markolatot most sem módosították, ahhoz több hely kell, örülhetünk, hogy a kisebb burkolaton a helyszűke miatt ez nem lett még vékonyabb. Sajnos ahogy azt megszokhattuk, a kisujjunk számára ennél a gépnél is kényelmetlen a fogás, sőt, egy idő után akár fájdalmas is: a gép aljával érintkező ujjpercünkben akár nyomot is hagyhat a váz éle. Ami az Olympusnak sikerült az E-420-nál, az a Canonnak nem jött össze az 1000D-nél: előbbi esetben a kisujj nem kívánkozik a gépváz alá, még elfér a markolaton, jóval kényelmesebb fogást eredményezve.

Első képek, lehetőségek latbavétele

A használatbavétel egy SD-kártya behelyezésével kezdődött, a kategóriában korábban szokványos, a csúcsmodellekben mai napig látható Compact Flash típust a Canon a 400D-ben alkalmazta utoljára. A gépváz tetején található módválasztó tárcsa -- amellyel a zár és blende előválasztás, az automata üzemmód és a teljes kézi beállíthatóság választható ki a témaautomatika módjai mellett -- nagyon finoman forgatható, a 350D-hez képest jelentős javuláson esett át. Az épp kiválasztandó értékek beállítására szolgáló tekerőtárcsa viszont kissé logikátlan: míg az expozíció-korrekció esetében a hozzátartozó gomb nyomvatartása mellett, addig az ISO-érzékenység beállításakor csak a gomb elengedése után módosít.

Canon EOS 1000D

A hátoldali kijelző az EOS 400D-ben látható 230 ezer képpontos 2,5 hüvelykes panel. Az 1000D nem rendelkezik külön LCD státuszkijelzővel, ezért az egyetlen kijelző a géppel kapcsolatos beállítások megjelenítésére is szolgál az élőkép-üzemmódos használat és az elkészült fotók visszajátszása mellett. Az első képek elkattintásakor hamisítatlan canonos zárhang hallható, ugyanaz a fémes, karcos hang, amelyet a márkahű tulajdonosok nem cserélnének másra, nyoma sincs a Nikonok tompa puffogásának. A beépített villanó annak bekapcsolásakor, vagy az automatika által szükségesnek ítélt helyzetekben elektromos kioldással nyílik fel. Ez a villanó a fénytelen helyszíneken az élességállítás során is szerepet kap, stroboszkóplámpaként világítja meg a témát, míg a gép fókusztávot vesz.

Az 1000D lehetőségei között automatikusan üzembe lépő szenzorportalanítót is találunk, amelyet bármikor mi is bekapcsolhatunk, de a por ellen antisztatikus bevonat is küzd. A vázat ellátták élőkép üzemmóddal, melynek használata közben a tükör felcsapása szükséges a fókusz beállításához, éppúgy, mint az EOS 450 esetében. A rokonság ezzel a géppel emellett az energiafogyasztáson is tettenérhető, az azonos típusú akkumulátor az 1000D-ben is elegendő 500 kép ellövésére a CIPA szabvány szerint (23 celsius fokos hőmérséklet, fele részben vakuhasználat). A portréképek készítőinek kedvében az EOS 400D és az EOS 450D gépekre is illő, további egy akkumulátor befogadására alkalmas portrémarkolat jár, ám jelen esetben ez az 1000D kisebb méretei miatt kissé túlnyúlik a gépvázon.

Canon EOS 1000D

A három fentebb említett gép közös jellemzője a szenzorportalanítón és az Canon EF / EF-S optikák fogadásán túl, az érzékenység ISO 100 és ISO 1600 közötti beállíthatósága, mely a márkához hűen a legnagyobb érzékenység beállításakor is csak mérsékelt mennyiségű zajt enged a képekre. E közel zajtalan képek az 1000D esetében is megállásra, és egy kis mélázásra késztetik a szemlélőt. Az új belépő zárszerkezete 1/4000 másodperces minimuma éppúgy mint a 400D és a 450D esetében egészen 30 másodpercig kitolható.

Képstílus és -minőség

Az elkészült fotók tipikus Canon képek, a CMOS képérzékelő és a DIGIC III képfeldolgozó processzor munkája könnyűszerrel felismerhető. Amíg a napsütötte témák teljes pompában virulnak, addig a szürkületközeli, vagy akár csak borús időben ellőtt felvételeken már kismértékű, (de valóban csak kismértékű) fakóság, amolyan "pasztellség" látható, a kelleténél talán lehelletnyivel lilásabb-barnába fordulva. Mindemellett a fehéregyensúly még automata állásban is szépen mért, a jelenség leginkább a szürkétől jelentősen eltérő színek stílusán érzékelhető. Természetesen ez lehet a bétás gép gyengesége is, de a jelenség az eddigi összes belépőszintű EOS gép sajátja.

A váz beérkezésekor még szomorúan vettük tudomásul, hogy a tesztfotók a gép béta állapotára való tekintettel nem közölhetőek, azonban végül mégis engedélyt kaptunk erre azzal a feltétellel, hogy azokon jelezzük, hogy ezek nem a végleges, boltba kerülő géppel készültek. Szerkesztőségünk egybehangzó véleménye alapján túlzott az óvatosság a gyártó részéről, a fotók alapján egy ütőképes készüléket üdvözölhetünk az 1000D-ben. A teljes méretben lekattintható tesztképeken változtatást nem eszközöltünk, csak a próbagépre utaló felirattal láttuk el, azok expozíciós értékei nem változtak.


Nem végleges változatú Canon EOS 1000D-vel készült tesztképek


Katt az eredetiért a képekre

Az 1000D az akciók kedvence lehet

Az EOS 1000D kitben és csak a vázat tartalmazó dobozban egyaránt megvásárolható lesz. Mellékelt tartozék a töltő, a vállpánt, a TV- és USB- kábel, valamint a RAW állományok feldolgozását végző szoftver. A vázhoz memóriakártyát nem mellékelnek, ahogy az a tükrös gépeknél lenni szokott, a Canon is a vásárlóra bízza a kapacitást illető döntések meghozatalát. A fényképezőt rázkódásvédett, 18-55 milliméteres optikával készletben ma még csak előrendelni lehet, 156 ezer forintos ár környékén.

Canon EOS 1000D

A készlet ára csak elsőre tűnik magasnak. Jóllehet egy friss termék kezdetben még nem kerül be az akciós árlistákba, szinte biztosra vesszük, hogy az 1000D az első hónapok múltán már a százezer forintos kategóriában lesz kapható. Ezen felül rázkódásvédett optikával csomagolják, ez a használati értékét erősen emeli. A képek gyenge fényviszonyok mellett tapasztalató nagyon enyhe erőtlenségét bőségesen ellensúlyozza azok zajszegénysége. A kitoptikánál egy-két osztállyal feljebb található objektíveket is kiszolgálni képes váz nyugodt szívvel ajánlható bárkinek, aki első tükrös gépét vásárolja.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról