Szerző: Bányai György

2008. június 25. 10:50

A Ricoh frissített nagylátószögű Caplio GX fényképezőgépein

A Ricoh ma jelentette be legújabb felsőkategóriás kompaktját, a GX 200-at, amely többek között 12 megapixeles felbontást és 24 milliméteres nagylátószöget kínál. Az újdonság átnézeti keresővel nem rendelkezik, de felszerelhető rá egy extraként vásárolható elektronikus kereső.

[HWSW] A Ricoh ma jelentette be legújabb felsőkategóriás kompaktját, a GX 200-at, amely többek között 12 megapixeles felbontást és 24 milliméteres nagylátószöget kínál. Az újdonság átnézeti keresővel nem rendelkezik, de felszerelhető rá egy extraként vásárolható elektronikus kereső.

Tokióban mutatkozott be a Ricoh új kompaktja, amely a felsőkategóriás fényképezőgépekkel teli polcokat gazdagíthatja. A tavaly áprilisban bejelentett, GX 100-at váltó Caplio GX 200 extraszéles, 24 milliméteres látószögtől indítja a háromszoros zoomátfogást, emellett új képfeldolgozó áramkört is kapott, mely a képminőséget és a sebességet illető javulások mellett a zajszint alacsonyan tartásában is érdekelt.

A GX 200 feltűnően vékony, mindössze 25 milliméteres, ehhez 112 milliméteres szélesség és 58 milliméteres magasság társul. Az előd 10 megapixeles képérzékelője 12 megapixelre hízott amelyet egy szenzoreltolás elvén működő rázkódásvédelem is kiegészít. A szenzor által vett jelek a hátoldal 2,7 hüvelykes kijelzőjének 460 ezer képpontján tekinthetők vissza.

Ricoh Caplio GX 200

Ez a kijelző alapesetben az egyedüli lehetőség a képek komponálására, de kiegészíthető egy, a gépház tetejébe illő elektronikus keresővel is. A tömörített JPEG, valamint a nyers RAW képek SD/SDHC kártyára kerülhetnek, utóbbiból a GX 200 16 gigabájtos változatokkal is képes elboldogulni. Az áramellátásról két darab AAA ceruzaelem, vagy az ezekkel megegyező méretű AAA akkumulátorok, illetve a készülékhez mellékelt speciális akkumulátor gondoskodhat.

A 238 grammos fényképezőgép a Kodak széleslátószögű kompaktjaihoz hasonlóan rendelkezik torzításkorrigáló áramkörrel is, amely lehetőség a 24 milliméteres kezdőlátószögön túl még további előtétlencsék alkalmazásakor is használható. A GX 200-hoz számos kiegészítő kapható, az elektronikus kereső mellett ezek között 19 milliméteres széleslátószögű előtétlencsét, telekonvertert is találhatunk. A fényképező alapcsomagja 442 euróért, az ezt elektronikus keresővel megfejelő készlet pedig 500 euróért vásárolható meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról