Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 20. 16:09

Árat emelt az Oracle

Hétőn új árlistát adott ki az Oracle, a vállalat az összes termékkategóriában jelentősen árat emelt, a legtöbb ismert szoftver 15-20 százalékkal drágult, beleértve az adatbázist, köztesszoftvereket, és az e-Business Suite-ot is, valamint az akvirált cégekhez tartozó termékeket (pl. BEA WebLogic Server). Az Oracle Database Enterprise licenc listaára processzoronként 40 ezer dollárról 47 ezer dollárra növekedett például.

[HWSW] Hétőn új árlistát adott ki az Oracle, a vállalat az összes termékkategóriában jelentősen árat emelt, a legtöbb ismert szoftver 15-20 százalékkal drágult, beleértve az adatbázist, köztesszoftvereket, és az e-Business Suite-ot is, valamint az akvirált cégekhez tartozó termékeket (pl. BEA WebLogic Server). Az Oracle Database Enterprise licenc listaára processzoronként 40 ezer dollárról 47 ezer dollárra növekedett például.

Noha a vevők közül szinte senki sem vásárol listaáron, a kedvezményeket mégis a listaárból adja az Oracle, vagyis a lépés összességében azt jelenti, hogy megdrágultak a szoftverek, illetve a verziókövetés és a támogatás, hiszen ezek árát a licencdíj százalékában határozzák meg. A Forrester Research elemzője, Ray Wang szerint az árengedmények mára olyan szinten beépültek a hétköznapi gyakorlatba, hogy a szoftvergyártók csak a listaárak növelésével tudnak árat emelni.

Az Oracle indoklása szerint a dollár utóbbi időben mutatott mélyrepülése miatt volt szükség az áremelésre. Mivel a cég az adatbázis- és köztesszoftver-piacon, illetve a vállalati alkalmazások piacán is meghatározó szereplő, számos versenytárs lényegében az Oracle-hoz alkalmazkodva árazza saját termékeit, így könnyen elképzelhető, hogy hamarosan a versenytársak is hasonló lépésre szánják el magukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról