:

Szerző: Ady Krisztián

2008. június 9. 11:46

Egészségesen növekszik a merevlemezes adattárolók piaca

[Techworld] Az IDC legfrissebb jelentése szerint a lassuló szervereladások ellenére növekednek a vállalatok merevlemezes adattároló eszközökből származó bevételei. Az adatok szerint az első negyedév során 8,4 százalékkal növekedett ez a mutató.

[Techworld] Az IDC legfrissebb jelentése szerint a lassuló szervereladások ellenére növekednek a vállalatok merevlemezes adattároló eszközökből származó bevételei. Az adatok szerint az első negyedév során 8,4 százalékkal növekedett ez a mutató.

A 8,4 százalékos bevételnövekedés azt jelenti, hogy a merevlemezes adattárolók piaca 6,7 milliárd dollárosra bővült az egy évvel korábbi szinthez képest. A piackutató cég szerint ez különösen jó érték, hiszen a szerverek szállításai lassulnak, és a felhasználók a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is befektetnek azokba az eszközökbe, melyeken adataikat tárolhatják.

A negyedév során értékesített kapacitás nem kevesebb mint 51,8 százalékkal haladja meg a tavalyi év első három hónapjának értékét, azaz az IDC adatai szerint 1642 petabájtnyi merevlemezes tárhelyet vásároltak meg az ügyfelek. Az adattárolók piacán a legnagyobb növekedést a Dell érte el, mely 15,5 százalékkal növelte bevételi mutatóját 2008 első negyedévében, lepipálva ezzel a HP-t és a visszaeséssel küszködő IBM-et.

A piacot továbbra is a HP vezeti 1,3 milliárd dolláros bevétellel, mely 6,9 százalékos növekedést jelent, ezzel 19,4 százalékos piaci részesedésre tett szert. A második az IBM, melynek csökkentek bevételei 4,9 százalékkal, 1,05 milliárd dollárra. A harmadik az EMC, mely 14 százalékos piaci részesedéssel bír, míg a Dell merevlemezes adattárolói 679 dolláros bevételt generáltak 2008 első három hónapjában.

A Dell tavaly vásárolta fel az EqualLogic-et 1,4 milliárd dollárért, mellyel PowerVault adattároló sorozatát erősítette meg. A vállalat értékesíti az EMC középkategóriás Clariion termékcsaládját is, ezek eladásai azonban egyre csökkennek. Az erősödő Dell a riválisaitól szerez piacot, az IDC szerint legalábbis a számok ezt mutatják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.