Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 3. 08:50

Atomcsapás az NVIDIA-tól: megjelent a Tegra integrált rendszerchip

Az NVIDA bejelentette integrált Tegra chipjeit, amelyektől nem mást remél, mint a második PC-forradalom kirobbantását. A vállalt szerint az aprócska, tízcentes pénzérménél is kisebb chip köré olyan mobil multimédiás eszközök építhetők, amelyek számára nem jelent gondot a weboldalak megjelenítése, nagyfelbontású videók lejátszása, vagy a 3D grafika sem, mégis akár egy egész napon át működnek akkumulátorról.

[HWSW] Az NVIDA bejelentette integrált Tegra chipjeit, amelyektől nem mást remél, mint a "második PC-forradalom" kirobbantását. A vállalt szerint az aprócska, tízcentes pénzérménél is kisebb chip köré olyan mobil multimédiás eszközök építhetők, amelyek számára nem jelent gondot a weboldalak megjelenítése, nagyfelbontású videók lejátszása, vagy a 3D grafika sem, mégis akár egy egész napon át működnek akkumulátorról.

A Tegra család két sorozatot ölel fel, a már korábban bejelentett, de most átmárkázott APX, amelyet inkább mobiltelefonokba, PDA-kba szánnak, valamint a nagy kijelzővel, billentyűzettel és vezeték nélküli hálózati vezérlővel felszerelt eszközökbe szánt, vadonatúj fejlesztésű CSX, amelyből a 600-as és 650-es változatot jelentette be az NVIDIA.

A Tegra CSX célja rivalizálni az Intel Atommal, bár az összehasonlítás némileg sántít, az Atom ugyanis egy x86 processzor, amin akár Windows Vistát is lehet futtatni, az NVIDIA Tegra CSX pedig egy parányi rendszerchip (system on a chip), amely az ARM11 architektúrára épülő processzor mellett tartalmaz egy ultra-alacsony fogyasztású GeForce GPU-t, a northbridge-et és a southbridge-et is. A két megközelítés sem teljesítményben, sem fogyasztásban nem egy kategória, bár a megcélzott eszközök körét nézve azért találhatunk átfedéseket.


Ilyen gépeket képzel a Tegra köré az NVIDIA

A Tegra CSX sorozat két tagja között az eltérés a processzor órajelében, illetve a videoképességekben keresendő, a 650-es verzió legfeljebb 1920x1080 pixeles kijelzőt támogat és az 1080-as filmekkel is elboldogul az 1280x1024 felbontású megjelenítőket támogató 600-as változat ereje csak a 720p videók lejátszására elég. Mindkét lapka hardveres gyorsítást kínál JPG formátumú képek megjelenítéséhez, valamint támogatja a legnépszerűbb hangformátumok (AAC, AMR, WMA, MP3) megszólaltatását is.

Az NVIDIA szerint a Tegra nem csak fogyasztásban és méretben körözi le az Intel Atomot, hanem árban is, bár egyelőre nem tudni, a CSX sorozatba tartozó chipekért mennyit is kér majd a cég az őszre ígért megjelenéskor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról