Szerző: Bányai György

2008. május 29. 17:10

Az első képek a Dell mininoteszéről

Amint azt Michael Dell már megígérte, a Dell is beszállni készül az olcsó noteszek piacára saját megoldásával. A parányi Eee vetélytárs az MSI Wind és Acer Aspire One után kerülhet csak piacra, hivatalosan ma még neve sincs.

[HWSW] Amint azt Michael Dell már megígérte, a Dell is beszállni készül az olcsó noteszek piacára saját megoldásával. A parányi Eee vetélytárs az MSI Wind és Acer Aspire One után kerülhet csak piacra, hivatalosan ma még neve sincs.

Michael Dell, a vállalat feje mutatta meg a pirostetős mininoteszt, amellyel kapcsolatban technikai részleteket azonban nem közölt, így konkrét adatokat csak a gépházat körbejárva közölhetünk. A notesz nagyjából egy Eee PC és a HP 2133 keresztezése, kerekített vonalai barátságos külsőt kölcsönöznek a burkolatnak, amelyben egy 8,9 hüvelykes kijelző látható.

A parányi notesz rendelkezik kártyaolvasóval, három USB 2.0 kapuval, ezen felül vezetékes LAN aljzat is látható a gépház bal oldalán. Ha túl kicsinek bizonyulna a beépített 8,9 hüvelykes kijelző, kiválthatjuk azt egy külső megjelenítővel is, mely hagyományos VGA porton keresztül csatlakozhat. A hang ki- és bemenetek mellé webkamera is társul, ennek felbontása -- ahogy a kijelzőjé sem -- egyelőre nem ismert. Az 500 dollár alattinak ígérkező gépen a Windows valamely változata futhat majd.

Dell olcsó noteszgép

A kategóriateremtő ASUS Eee PC-ből és a hozzá hasonló szuperolcsó noteszgépekből tavaly még csak 500 ezer darab fogyott, de 2012-ben már 9 millió gép eladása várható 3 milliárd dollár értékben. Az IDC elemzőcég ebbe a kategóriába azokat a 7-10 hüvelykes kijelzővel szerelt, 500 dollárnál olcsóbb noteszeket sorolja, amelyek teljes operációs rendszerrel rendelkeznek, külső alkalmazások is futnak rajtuk, illetve vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmaznak.

A Dellnek folyamatosan bővülő szegmensben kell helytállnia, a világpiacon már közel egy éve kapható a kategóriateremtő Eee PC, amelyet azonban hivatalosan csak most kezdtek Magyarországon forgalmazni. A 800x480 pixel felbontású 7 hüvelykes kijelzővel rendelkező ASUS 701 teljes magyar lokalizációval kapható, ami a magyar operációs rendszer mellett két év hazai garanciában is megmutatkozik.

MSI Wind

Az MSI Wind már komolyabb gépnek tűnik, a csúcsváltozata 1,6 GHz-es Intel Atom processzort és 1 gigabájt memóriát tartalmaz, az adatok tárolásáról pedig 2,5 hüvelykes, 80 gigabájtos merevlemez gondoskodik. A Compaq 2133 a karcálló bevonattal ellátott, szélesvásznú, 1280x768 képpontos kijelzőn kívül akár 2048x1536 képpontos felbontásig is képes kezelni a külső monitorokat. Az Acer Aspire One pedig Atom processzorral kerül hamarosan a magyar piacra. A felsorolás közel sem teljes, de a fenti gépek már a hazai forgalmazóknál vannak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról