Szerző: Bizó Dániel

2008. május 26. 14:56

Lesznek végre virtuális mobilszolgáltatók Magyarországon?

Ismét felröppent a hír, hogy egy negyedik mobilszolgáltató jelenne meg a magyar piacon. Az Index.hu úgy tudja, hamarosan egy negyedik vállalattal is köthetünk majd szerződést mobilkommunikációs csomagokra, a korábbi hasonló értesüléseket azonban eddig sosem követték valódi események.

[HWSW] Ismét felröppent a hír, hogy egy negyedik mobilszolgáltató jelenne meg a magyar piacon. Az Index.hu úgy tudja, hamarosan egy negyedik vállalattal is köthetünk majd szerződést mobilkommunikációs csomagokra, a korábbi hasonló értesüléseket azonban eddig sosem követték valódi események.

Az Index.hu értesülései jelenleg két olyan vállalatról is tudnak, melyek párbeszédet folytatnak a hazai mobilvállalatokkal egy virtuális operátori megállapodásról. A virtuális szolgáltatók sajátossága, hogy nem rendelkeznek saját fizikai célhálózattal, más szolgáltatók infrastruktúráját használják az előfizetők elérésére. Az Index szerint az ismeretlen Telekom 4 nevezetű cég és az Invitel is "előrehaladott tárgyalásokat folytat" a kérdésben. Az Invitel számára a virtuális mobilszolgáltatás minimális extra költséget jelentene meglévő vezetékes szolgáltatásai mellé, miközben mobil és vezetékes előfizetést is tartalmazó csomagokkal átfogó telekommunikációs megoldást kínálhatna.

Évek óta újra és újra felröppennek olyan pletykák és félhivatalos információk, melyek egy negyedik mobilszolgáltató megjelenéséről szólnak, eddig azonban ezek a várakozások nem valósultak meg. Több mint három évvel ezelőtt a Világgazdaság szellőztette meg például, hogy az amerikai Primus Telecommunications 2004 decemberében megjelenik a magyar mobilkommunikációs piacon, virtuális operátorként. A HWSW megkeresésére a vállalat európai részlegének ügyvezetője akkor meg is erősítette az értesülést, végül azonban a vállalat mégsem jelent meg. A Primus valószínűleg a T-Mobile-lal tárgyalt.

A HWSW ismeretei szerint hatósági kényszer hiányában a virtuális operátorok megjelenését eddig a magyar piac három szereplőjének hallgatólagos status quo őrzése magyarázza. Bár virtuális partnerekkel egy-egy vállalat átmeneti előnyhöz juthatna azáltal, hogy saját infrastruktúrájának jelenléte és ezen keresztül ügyféltömege a másik két riválisa kárára növekedne a piacon, azok hasonló válaszlépésével ez az előny rohamosan elolvadna, majd beállna egy újabb "egyensúlyi állapot" -- több szereplővel és alacsonyabb árszínvonallal. A hazai mobilszolgáltatók a telítődött magyar piacon a stagnáló-olvadó árbevétellel ellen költsgéhatékonysággal és olyan értéknövelt szolgáltatásokkal küzdenek, mint a mobil internet, a letölthető tartalmak, vagy a jövőben egyre inkább a mobiltévé.

Nemcsak a mobil hanghívások, hanem a mobil internetszolgáltatás terén is régóta hallani hangokat virtuális szereplők megjelenéséről. A HWSW úgy tudja, több hazai vezetékes internetszolgáltató meg kívánna jeleni 3G/HSDPA csomagokkal a piacon az ADSL-t jellemző alacsony marzs és a telítődő piac hatására. Eleddig azonban, valószínűleg az előbb részletezett hidegháborús okok miatt erőfeszítéseik nem gyümölcsöztek. Az Enternet például már tavaly szerette volna elindítani saját mobil internet csomagjait valamelyik hazai mobilszolgáltató hálózatán, ezt azonban egyelőre elhalasztották. "Nagy fantáziát látok benne" -- kommentálta a felvetést egy korábbi interjú során Bauer Róbert, az Enternet ügyvezetője, aki szerint a HSDPA az ADSL kiegészítője lehetne, és reményeik szerint hamarosan egy csomagban lehet rájuk előfizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról