Szerző: Bányai György

2008. május 30. 12:47

Felismeri a gyalogosokat a Toyota új fedélzeti rendszere

A Toyota bemutatta legújabb, immár tizenharmadik generációs zászlóshajóját, a japán piacra szánt Crown Hybrid személyautót. A Crown Hybrid számos újdonsága között a gyalogosérzékelés is biztonságosabbá teheti a közlekedést.

[HWSW] A Toyota bemutatta legújabb, immár tizenharmadik generációs zászlóshajóját, a japán piacra szánt Crown Hybrid személyautót. A Crown Hybrid számos újdonsága között a gyalogosérzékelés is biztonságosabbá teheti a közlekedést.

A Toyota új, csak japánban forgalmazott zászlóshajójának, a Crown Hybridnek éjszaka is üzemelni képes biztonsági rendszere -- éppúgy, mint a fényképezogépek arcérzékelő autofókusza -- képes felismerni a gyalogosokat. Az autó műszereit helyettesítő 1280x480 képpontos kijelzőn nem csak a fordulatszám és a sebesség olvashatók le a megszokott műszerek értékei mellet, hanem a beépített éjjellátó kamera képe is megjelenhet, amelyen a gyalogosok sárga kockával jelzett alakja a fényképezőgépek fókuszpontot jelző zöld négyzeteihez hasonlóan jelennek meg. A lehetséges gázolási veszélyre természetesen a vizuális visszajelzés mellett hangjelzés is figyelmzeteti a vezetőt.

A biztonsági rendszer több csoportban tárolt mintagyűjteményből dolgozik, a sablonok között a gyalogosok összes lehetséges megjelenési alakja megtalálható. A rendszer éjszakai fényviszonyok mellett is remekül látható képe a műszereket helyettesítő kijelzo közepén, egy 614x346 pixeles megjelnítőn kerül a vezető elé, de a védelem hatásosságának előfeltétele a viszonylag alacsony sebesség megválasztása, mert a gyalogosfelismerés csak 15 és 60 kilométeres óránkénti sebesség között működik hatásosan -- nagyobb sebességnél a számításigényes algoritmus már nem fut le időben.

A Toyota gyalogosfelismerő rendszere

A Toyota állatok és kerékpározók felismerésével is kiegészíti a közeljövőben a rendszert, erre számos fogyasztói igény érkezett a szigetországban. A gyártó a rendszer árával kapcsolatban konkrétumot nem közölt, csak annyit árult el, hogy párszor drágább, mint a hétköznapi megoldások. A költségek csökkentése miatt több modellbe -- köztük Európában megjelenőekbe, legfőképp a Lexus modellekbe -- is beépíti, ráadásul több változatban is. A Toyota Crown Hybrid e hónaptól kapható Japánban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról