Szerző: Bizó Dániel

2008. május 23. 13:25

Megfosztotta szerverpiaci trónjától az IBM-et a HP

Letaszította trónjáról a szerverpiacot emberemlékezet óta vezető IBM-et a HP, legalábbis a Gartner első negyedéves adatai ezt állítják. Ezt a HP erős teljesítménye mellett az IBM szerverértékesítésének stagnálása is magyarázza.

[HWSW] Letaszította trónjáról a szerverpiacot emberemlékezet óta vezető IBM-et a HP, legalábbis a Gartner első negyedéves adatai ezt állítják. Ezt a HP erős teljesítménye mellett az IBM szerverértékesítésének stagnálása is magyarázza.

Robog a ProLiant és az Integrity

A Compaq felvásárlását követően a HP évek óta a legtöbb szervert értékesíti, de felsőkategóriás RISC és mainframe rendszerei sikerének köszönhetően az IBM a legnagyobb árbevételt realizáló szerverszállító maradt. Az idei első negyedévben azonban a HP árbevétel alapján is átvette a vezetést, igaz, hajszállal előzve csak meg a Kék Óriást, statisztikai hibahatáron belül, valamint nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a két vállalat különböző pénzügyi ciklussal dolgozik, így értékesítésük szezonalitása is eltérő.

Mindezzel együtt is mérföldkő a HP számára az év első három hónapja során elért eredmény. A Mark Hurd vezetése alatt magát a világ legnagyobb informatikai vállalatává kinövő HP rekordnagyságú, több mint 4 milliárd dolláros árbevételt könyvelhetett el szerverértékesítéséből, becsli a Gartner, mely 10,3 százalékkal haladja meg a tavalyit, miközben a piac egésze mindössze 4,3 százalékkal bővült. Az első negyedévben világszerte 2,27 millió szerver kelt el, 7,6 százalékkal több a tavalyinál, a piac pedig 13,5 milliárd dollár fölé duzzadt.

A piackutató cég szerint a HP a szerverpiac 29,6 százalékát kaparintotta meg, amit ProLiant és az Integrity szervercsaládok eladásainak növekedése magyaráz. A HP jelenléte a piac felsőbb árszegmenseiben erősödhetett, ugyanis átlagos eladási ára 2,3 százalékkal 5870 dollárra emelkedett a Gartner szerint. A vállalat 7,8 százalékos növekedéssel több mint 680 ezer szervert szállított le a negyedév során, ezzel pedig a volumen 30,1 százalékát tudhatta magáénak. ProLiantjei sikerének köszönhetően a HP x86-szerverpiaci részesedése bevétel alapján 35,3 százalék, a szállításokból 30,9 százalék.

IBM: nem megy a System x

Az IBM eközben mind árbevétel, mind volumen tekintetében piacrészesedést vesztett, ahogyan növekedése rendre mindössze 2,1 és 2,3 százalékot tett ki. A Nagy Kék 3,9 milliárd dollárt valamivel meghaladó árbevétele 28,9 százalékos, 302 ezer eladott szervere pedig 13,3 százalékos részesedést jelentett. Power Sytem és System z mainframe rendszerei bár erősen szerepelnek saját szegmenseikben, az IBM láthatóan továbbra is képtelen megfelelő ütemben bővíteni a System x gépek szállításait.

A vállalat saját bevallása szerint is gyenge jelenléttel bír a piac alsó részeiben, a KKV-szektorban, ami nagyban magyarázhatja x86-os szerverértékesítésének stagnálását. Egy másik problémát jelenthet termékoldalról, hogy a nagyméretű webes klaszterek építéséhez sok olcsó, belépőkategóriás kiszolgálót rendelnek az ügyfelek, ahol az IBM-nek árban kellene megvernie a HP-t vagy a Dellt.

Agresszív Dell, lassú Sun, gyors Linux

Árbevétel alapján a távoli harmadik helyen a Dell végzett, 12,1 százalékos részesedéssel, miután 6,6 százalékkal 1,64 milliárd dollárra növelte forgalmát. A cég 15,8 százalékkal több szervert értékesített mint egy éve, 516 ezer darabot, ami agresszív árazásra utal. Ezzel a világszerte leszállított szerverekből 22,7 százalék volt Dell márkájú. Az x86-os szervereinek köszönhetően 84 ezer darab fölé növelte volumenét a Sun Microsystems, UltraSPARC és SPARC64 kiszolgálóinak visszaesése miatt az árbevétele azonban enyhén, 0,7 százalékkal 1,32 milliárd dollárra olvadt, ahogyan az x86-os növekedése egyelőre nem tudja ellensúlyozni a SPARC-ok zsugorodását.

A Gartner megjegyzi, a UNIX-szerverek volumene 8,4 százalékkal olvadt, ugyanakkor az árbevétel összességében 3,7 százalékkal emelkedett, ahogyan a közép- és felsőkategóriás rendszerek iránt növekvő igény mutatkozik a szerverkonszolidációs és kritikus folyamatokat támogató projektek felől, miközben az alsó-kategóriás gépek piacát erősen kannibalizálja az x86. Nagyrészt ez magyarázza, hogy a vezető öt UNIX-szerverszállító közül egyedül a sok belépőkategóriás SPARC-dobozt értékesítő Sun Microsystems nem tudta növelni árbevételét.

A leggyorsabban terjedő platformnak a Linux bizonyult, 13,9 százalékkal több Linux-kiszolgálót szállítottak le a gyártók az egy évvel korábbinál, miközben a Windows 6,8 százalékkal bővült. A Gartner ugyanakkor leszögezi, hogy a windowsos szerverek több mint kétszeres volumenük miatt abszolút számban egyelőre nagyobb növekedést mutattak fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról