Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 16. 11:31

Júniustól Windows XP is fut az OLPC laptopján

A fejlődő országok szegény gyerekeinek informatikai oktatását megcélzó One Laptop Per Child nonprofit szervezet hivatalosan is megállapodott a Microsofttal, hogy az olcsó XO noteszeken Linux mellett futhasson a Windows XP is. Az első windowsos noteszeket júniusban szállítják le, a távlati cél olyan notebookok gyártása, amelyeken a Windows és a Linux dual boot konfigurációban egyaránt megtalálható.

[HWSW] A fejlődő országok szegény gyerekeinek informatikai oktatását megcélzó One Laptop Per Child nonprofit szervezet hivatalosan is megállapodott a Microsofttal, hogy az olcsó XO noteszeken Linux mellett futhasson a Windows XP is. Az első windowsos noteszeket júniusban szállítják le, a távlati cél olyan notebookok gyártása, amelyeken a Windows és a Linux "dual boot" konfigurációban egyaránt megtalálható.

A Microsoft szerint az OLPC XO felhasználói világszerte kérték a Windows-támogatást, amelynek segítségével a tanárok és a diákok egyaránt hozzáférhetnek az operációs rendszeren már meglevő oktatási és egyéb szoftverek tömkelegéhez. Emellett a laptop már nem csupán egy oktatási eszköz lesz a diákok számára, amellyel írni, olvasni, számolni tanulhatnak, hanem piacképes számítástechnikai felhasználói ismereteket szerezhetnek.

A Microsoft több mint egy évet töltött azzal, hogy a hardvergyártókkal együttműködésben elkészítse az OLPC XO-hoz a Windows futtatását lehetővé tevő új BIOS-t, és a szükséges drivereket. A folyamat eredményeképp a laptop összes funkciója működik Windows alatt is, beleérte az e-könyv módot, a Wi-Fi vezérlőt, a webkamerát, a kézírásfelismerő területet, valamint az egyedi billentyűket és az energiatakarékos módokat. Nicholas Negroponte, az OLPC megálmodója és szellemi atyja szerint a Windows "igazán gyorsan" fut az XO notebookon.

Windows XP az OLPC XO notebookon

Az OLPC XO noteszeken kezdettől fogva egy Fedora-alapú Linux-disztribúció működött egyedi felhasználói felülettel. Ezt a Sugar nevű felületet Windowsra is portolni fogják. Nemrégiben még úgy tűnt, az OLPC XO-hoz vagy az ASUS Eee PC-hez hasonló szuperolcsó notebookok nagy segítségére lehetnek a Linuxnak a Windowszal folytatott versenyben, azonban a Microsoft sorra kihúzza ezeket a "méregfogakat": az eredetileg linuxos Eee PC-ből is piacra került már windowsos változat, az OLPC XO-ból pedig heteken belül érkezik.

A Microsoft igyekezete érthető: a szoftvercég stratégiájának kulcsfontoságú része, hogy a potenciális felhasználókat és vásárlókat a lehető legkorábban a Windowshoz szoktassa.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról