Szerző: Bányai György

2008. május 15. 11:31

Az LG kör és ellipszis alakú LCD-kijelzőt fejleszt

Korábban már adtunk hírt a Toshiba kör alakú kijelzőjéről , amelyet személyautók megjelenítőjeként képzel el a gyártó, de a jelek szerint a négyszögletes formától eltérő kijelzők a koreai LG-t is foglalkoztatják.

[HWSW] Korábban már adtunk hírt a Toshiba kör alakú kijelzőjéről, amelyet személyautók megjelenítőjeként képzel el a gyártó, de a jelek szerint a négyszögletes formától eltérő kijelzők a koreai LG-t is foglalkoztatják.

Az LG két, egymástól eltérő méretű és alakú kijelző fejlesztését jelentette be. A nagyobb megjelenítő hat hüvelykes és ellipszis alakú, a kisebbik pedig egy nagyobb férfi karórának megfelelően 1,4 hüvelykes és kör alakú. Mindkét kijelző alkalmas 262 ezer szín megjelenítésére, emellett közel 160 fokos láthatósági szöggel rendelkeznek.

Az LG nem titkoltan technológiai fölényt is szeretne demonstrálni a két friss fejlesztéssel, amelyek akár robbanásszerűen is változtathatnak a kisméretű, hordozható elektronikai cikkek formatervén, hiszen a hagyományos megjelenítők korlátozták a formatervezők szárnyalását. Példaként a Creative Zen Stone MP3 lejátszó kör ablakkal ellátott kijelzője alatt hagyományos, sarkos panel található, ezért ebben az esetben nem megoldható, hogy e kijelző a termék burkolatán széltől-szélig érjen, ellentétben a képen látható megoldással.

Az új panelek közül a nagyobbik hat hüvelykes modell a Toshiba körkijelzőjével együtt az autóiparban tarthat érdeklődésre számot -- éppúgy, mint a Sharp hagyományos formájú, autók műszerfalába építhető, annak mutatóit és skáláit helyettesítő megoldása --, ahol a személyautók műszereiként üzemelhet, a hagyományos mutatós, számlapos megjelenést kombinálva az egymástó eltérő tartalmak megjelenítésének lehetőségével. A két új kijelző működő prototípusként vesz részt a május 18-tól 23-ig Los Angelesben megrendezésre kerülő 2008 Society for Information Display (SID) kiállításon.

LG 1,4 hüvelykes kör alakú kijelző

A tavalyi év végén bejelentett köralakú Toshiba panel technikai paramétereinek ismertetése közben furának tűnhet a 240 x 240 képpontos felbontás (0.258 milliméteres képpontméret), de itt a számok a leghosszabb sor és oszlop képpontjának a számát jelöli. A komplett egység 11 milliméter vastag (háttérvilágítással együtt) és 75 milliméteres külső átmérőjében az alacsony hőmérsékletű poly-Si (p-Si) TFT LCD panel 62 milliméter átmérőjű aktív képernyőterületet ad, 600:1 kontrasztarány és 500cd/m2 fényességérték mellett. Az LG eddig nem tett közzé technikai részleteket kijelzőiről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról