Szerző: Ady Krisztián

2008. május 15. 11:22

A kiejtés szerinti címet is érti a Mio Moov keresője

Napokon, heteken belül megérkezik a tavaszi CeBIT-en bemutatott Mio Moov navigációs sorozat Magyarországra is. Az új személyi navigációs eszközök legfontosabb újdonsága a Miomap 2008 szofter, mely a fonetikusan leírt helységeket és utcákat is megtalálja.

[HWSW] Napokon, heteken belül megérkezik a tavaszi CeBIT-en bemutatott Mio Moov navigációs sorozat Magyarországra is. Az új személyi navigációs eszközök legfontosabb újdonsága a Miomap 2008 szofter, mely a fonetikusan leírt helységeket és utcákat is megtalálja.

Ugyanaz a térkép

A Mio Technology és az iGO-alapú Miomapot szállító Nav N Go nemrég szakított egymással, így a Mio új navigációs szoftver után nézett, ennek, illetve a Navman felvásárlásának eredménye az új navigációs készülékeken bemutatkozó Miomap 2008. A Moov sorozat navigációs programja így házon belüli fejlesztésnek tekinthető. "A felhasználók visszajelzései és saját tapasztalataink alapján úgy döntöttünk, hogy az egyszerűségre koncentrálunk. Ezért fejlesztettük ki az új Miomap 2008-at, amely olyan funkciókkal bír, melyek segítségével bárki könnyen eltalálhat úticéljához" -- mondta el a sajtótájékoztatón Samuel Wang, a Mio Technology Ltd. ügyvezető igazgatója.

Samuel Wang

Az új készülékek vásárlóinak sem kell azonban az iGO-alapú MioMap v3-nál megszokott térképeknél rosszabbra számítaniuk, a Mio a TeleAtlastól, az pedig a hazai TopMaptól vásárolja térképeit, így azok frissek és az eddig megszokott minőségűek maradnak. A szoftver emellett számos új funkciót is nyújt majd, a vállalat a TomTomhoz hasonlóan külön letölthető érdekes pont gyűjteményt is nyújt majd, az első ilyen itthon a Sárga Oldalak lesz.

Fonetikus

A Moov sorozat szoftverének egyedi és nagyszerű hozománya a "fonetikus billentyűzet". Ez képes felismerni a félregépelt, vagy kiejtés szerint írt város- vagy utcaneveket is. Sőt, a különböző nyelveken különböző módon írt vagy kiejtett városokat is meg lehet találni vele, például Warsava helyett írhatunk nyugodtan Varsót is. A sajtótájékoztató demója igen hatásos volt -- a készülék szemvillanás alatt megtalálta a Wang által hallás után leírt budapesti utcanevet.

Mio Moov

Az új Mio Moov sorozatban nemcsak városok, városközpontok, kereszteződések, irányítószámok vagy koordináták alapján lehet keresni, de a NavPix szolgáltatással az internetről -- például a Flickr-ről letöltött --, GPS-pozicíókkal ellátott képek segítségével is navigálhatunk. Elég csak rákattintani például a Lánchíd képére, és a pontos helyszín ismerete nélkül is könnyen odatalálhatunk. Az új eszközök okosabb példányaiban Bluetooth nyújtja majd a kapcsolatot az internetes közösségi szolgáltatásokhoz, illetve egyes modellekkel tárcsázhatjuk is majd az érdekes pontok telefonszámait.

Széles kínálat

A Mio az első évben minimum kétszeri ingyenes térképfrissítést kínál az új Mio Moov sorozathoz, így a felhasználók a legfrissebb térképeket használhatják, a korábbi modellek vásárlói pedig idén szeptember és december között ingyenesen frissíthetik majd készülékük szoftverét a Moov sorozatban található Miomap 2008-ra.

Mio Moov

"Véleményünk szerint a GPS iparág jövője két szóval írható le: egyszerűség és kapcsolat. Az eszközök kezelésének annyira le kell egyszerűsödnie (vagy: egyszerűnek kell lennie), hogy bárki tudja őket irányítani, használati utasítások olvasgatása nélkül is" -- fogalmazott Wang. "A kapcsolat pedig azért fontos, mivel a XXI. század már az internet körül forog. Az új eszközökkel bárki megtalálhatja az őt érdeklő helyeket, elég csak letölteni a világhálóról. Sőt, hamarosan itt is elérhetővé válik, hogy a Mio-tulajdonosok kis közösségként egymásnak ajánljanak éttermeket, boltokat. Hamarosan már minden POI-hoz személyes véleményeket is letölthetünk, és ehhez csak egy GPS kell."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról