Szerző: Bizó Dániel

2008. május 10. 11:31

Megtámadta a 899 millió eurós bírságot a Microsoft

Fellebbezést nyújtott be a Microsoft az Európai Bizottság által februárban kiszabott rekordméretű, 899 millió eurós bírsággal kapcsolatban, így annak jogosságáról az Európai Bíróság fog majd dönteni, mely procedúra vélhetően éveket emészt majd fel.

[HWSW] Fellebbezést nyújtott be a Microsoft az Európai Bizottság által februárban kiszabott rekordméretű, 899 millió eurós bírsággal kapcsolatban, így annak jogosságáról az Európai Bíróság fog majd dönteni, mely procedúra vélhetően éveket emészt majd fel.

Steve Ballmer regnálása alatt megfigyelők szerint a Microsoft hozzáállása a jogi ügyekhez jelentősen finomodott, láthatóan igyekszik rendezni vitáit, és kész akár hatalmas összegeket is kifizetni az egyezségek elérése érdekében. Ezt állítja a szoftveróriás az Unióval immár négy éve húzódó civakodásban is, a Bizottság azonban folyamatosan engedetlenségről beszél. "Az EU versenyügyi hivatalának 50 éves történetében a Microsoft volt az első cég, amelyet azért kellett megbüntetni, mert nem engedelmeskedett a trösztellenes döntésnek" -- mondta Neelie Kroes, az EU versenyügyi főbiztosa az uniós rekordnak számító 899 millió euró kiszabásakor.

A Microsoft egyelőre mindössze a a fellebbezés tényét közölte, azt nem részletezte, hogy pontosan milyen érveléssel igyekszik meggyőzni majd a bíróságot a büntetés helytelenségéről. A bírságbomba 488 napig ketyegett, mielőtt robbant, ugyanis a Bizottság szerint a vállalat továbbra sem teljesítette a 2004-es határozatban foglaltakat. A bírság összege akár elérhette volna akár a 1,5 milliárd eurót is. A büntetés nagysága így is üzenetértékű nemcsak a Microsoft, hanem más vállalatok számára, melyek a Bizottság döntése ellenében szándékoznak cselekedni, vélik elemzők. A Microsoft eddig összesen 1,68 milliárd eurónyi büntetésben részesült az ügyben.

Brüsszel három év vizsgálódást követően 2004-ben 497 millió eurós, akkor rekordnagyságú büntetést szabott ki a Microsoftra, miután azt találta, hogy a vállalat visszaélt a Windows monopóliumával, korlátozva versenytársait, végeredményben pedig megkárosította az európai fogyasztókat. Az ítéletben kötelezték a Microsoftot, hogy nyissa meg és tegye licencelhetővé a Windows kommunikációs protokolljait, valamint adjon ki egy Media Player nélküli Windows XP operációs rendszert -- utóbbi megtörtént, a protokollok dokumentációja körül azonban azóta is folyik a vita.

A Bizottság 2006 nyarán újabb 280 millió eurós bírságot szabott ki, mivel úgy találta, hogy a vállalat nem teljesítette a határozatban foglaltakat. Ezen felül további, naponta akár 3 millió euróig terjedő büntetést helyezett kilátásba, amennyiben a Microsoft továbbra sem engedelmeskedik. A Bizottság indoklása szerint a protokollok dokumentációja, melyek révén a független szoftverszállítók gyorsabb, stabilabb és funkciógazdagabb alkalmazásokat lennének képesek előállítani, aránytalanul drágán licencelhető. Az idén februárban kiszabott újabb, 899 millió euró is ugyanehhez a fonalra fűzhető fel.

A Microsoft az újabb büntetés előtti héten jelentette be, hogy elérhetővé teszi a széles körben használt szoftvereinek kommunikációs protokolljait és alkalmazásprogramozási interfészeit. A redmondi vállalat több mint 30 ezer oldalnyi dokumentációt hoz nyilvánosságra, emellett azt ígérte, a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a nyílt szabványok támogatására, és szorosabban együttműködik a nyílt forrású közösséggel. Az Európai Bizottság azonban szkeptikusan fogadta a bejelentést, Neelie Kroes elmondása szerint ez volt az ötödik alkalom, hogy a Microsoft az interoperabilitás kiterjesztésére vonatkozó bejelentést tett. "Beszélni könnyű" -- mondta Kroes. A Bizottság eredeti határozatát tavaly szeptemberben helybenhagyta a Bíróság.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról