Szerző: Ady Krisztián

2008. május 13. 16:20

Tesztelhető a Microsoft virtuális planetáriuma, a Worldwide Telescope

Csupán egyetlen kattintásra minden amatőr csillagász álma, egy komoly tudású, gigantikus méretű képadatbázisokból építkező planetárium szoftver. A Microsoft Worldwide Telescope publikus bétája feladja a leckét a Google Earth-be épített hasonló funkciónak.

[HWSW] Csupán egyetlen kattintásra minden amatőr csillagász álma, egy komoly tudású, gigantikus méretű képadatbázisokból építkező planetárium szoftver. A Microsoft Worldwide Telescope publikus bétája feladja a leckét a Google Earth-be épített hasonló funkciónak.

Az ingyenesen letölthető szoftver földi és űrbeli teleszkópok legjobb képeit illeszti a képernyőnk virtuális egére. Nem csak a Hubble és a Spitzer képeit, de a Chandra X-Ray Observatory és a Nasa saját anyagait is böngészhetjük egyetlen egérrel. A planetárium teljesen élő, naprendszerünk égitestei, holdjai valós időben mozognak, útjuk követhető az éjszakai égbolton.

A több terabájtnyi adatbázishoz hozzáférést nyújtó alkalmazás csak Windows operációs rendszerek alatt futtatható. Nem csak a csillagok, de a naprendszer égitestei is megfigyelhetők vele, illetve a két marsjáró panorámaképeit is meg lehet tekinteni eddig nem látott felbontással. Egyes fotók különböző szűrőkkel készített változatai is külön-külön megtekinthetők.

Microsoft Worldwide Telescope béta

Az adatbázisok között megtalálható az éppen épített Sloan Digital Sky Survey, más néven Cosmic Genome Project is, mely az éjszakai égbolt negyedének részletes képeit tartalmazza már. A programmal és az asztronómiával ismerkedőket neves csillagászok előadásai szórakoztathatják, akik elkalauzolnak bennünket egy-egy érdekes galaxishoz, csillagrendszerhez, de akár mi magunk is összeállíthatunk ilyen anyagot, amit megoszthatunk másokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról