Szerző: Ady Krisztián

2008. május 5. 11:34

Nanotechnológiának köszönhetően nőhet az OLED-kijelzők élettartama

[DailyTech] A bűvös, varázsos, lassan aloe vera kategóriájú, azaz mindenre jó nanotechnológia segíthet a szerves kijelzők egyik utolsó nagy problémájának megoldásában is: a vízgőz, pára, a levegő nedvességtartalmának élettartamot drasztikusan csökkentő, oxidációs, korróziós hatásának legyőzésében.

[DailyTech] A bűvös, varázsos, lassan "aloe vera" kategóriájú, azaz mindenre jó nanotechnológia segíthet a szerves kijelzők egyik utolsó nagy problémájának megoldásában is: a vízgőz, pára, a levegő nedvességtartalmának élettartamot drasztikusan csökkentő, oxidációs, korróziós hatásának legyőzésében.

A szerves, azaz OLED-kijelzők -- melyeket egyre több MP3-lejátszóban, mobiltelefonban és más hordozható készülékben használnak -- két éven belül megkezdhetik hódításukat a televíziók piacán is, addig azonban növelni kell élettartamukat és csökkenteni a gyártási költségeket. Az egyik utolsó és legnagyobb probléma a víz és oxigén okozta károsodás, mely drasztikusan csökkenti a kijelző élettartamát.

A víznek és oxigénnek kitett szerves fénykibocsátó diódák igen gyorsan korrodálnak, tönkremennek, ezért a cégek különböző megoldásokkal próbálják a kijelzők pixeljeit alkotó "sejteket" megvédeni a természetes páratartalom káros hatásától. A komplex szigetelő eljárások csak részben hatásosak, nagyobb méreteknél pedig drágábbá teszik a kijelző gyártását. A kutatók ezért olyan anyagokat keresnek, melyek helyi védelmet nyújthatnak a diódák számára.

Az A*STAR Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) szingapúri kutatói olyan nanofilmet készítettek, mely nem csak az OLED-diódákat, de a hasonló technológiával készített, szintén ezzel a problémával küszködő napelemeket is megvédheti a víz káros hatásától. Az új szigetelő két rétegből áll, mely 90 százalékos relatív páratartalom és 60 Celsius fokos hőmérséklet mellett is 2300 órán át távol tartotta az oxigént és a vizet a megvédendő anyagtól.

GE Global Research nyomtatható kijelzői
Jó szolgálatot tehet ezeknél is

Az IMRE kutatócsapata már tárgyalásokat folytat hajlékony kijelzőket és napelemeket gyártó cégekkel a technológia teszteléséről, illetve megállapodásokat kötött több céggel is a kereskedelmi megvalósításról. Az új szigetelővel jelentősen emelhető a jövőben piacra kerülő OLED-kijelzők és napelemek élettartama.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról