Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 5. 09:09

A vártnál hamarabb megjelenhet a Microsoft hypervisora

A múlt heti Interop rendezvényen a Microsoft bejelentette, az eredetileg augusztusra ígért Hyper-V virtualizációs köztesréteg fejlesztése annyira jól halad, hogy akár 1-2 hónappal a tervezett időpont előtt megjelenhet.

[HWSW] A múlt heti Interop rendezvényen a Microsoft bejelentette, az eredetileg augusztusra ígért Hyper-V virtualizációs köztesréteg fejlesztése annyira jól halad, hogy akár 1-2 hónappal a tervezett időpont előtt megjelenhet.

Az eredetileg Viridian, később Windows Server Virtualization néven fejlesztett Hyper-V a Microsoft mikrokerneles hypervisora, ami képes a szerver erőforrásainak (memória, processzor, stb.) megosztására, ezáltal lehetővé téve több operációs rendszer párhuzamos futtatását egy szerveren. Dai Vu, a Microsoft virtualizációs termékekért felelős vezetője úgy vélekedett, a jelenleg kiadásra jelölt (RC) verzióban bárki számára elérhető hypervisor már júniusban vagy júliusban elérheti a végleges, "gyártásra kész" (RTM) állapotot.

A Hyper-V legfeljebb 16 processzormagot és 2 terabájt memóriát támogat, a futtatható virtuális gépek (vendégek) száma nincs korlátozva, azoknak csak a rendelkezésre álló erőforrások szabnak határt. Vendégként Windows Server 2008, Windows Server 2003 R2, Windows XP és Vista mellett Windows Server 2003 SP2, Windows Vista SP1, Windows XP SP3, valamint SUSE Linux Enterprise Server 10 is futtatható Hyper-V környezetben.

A Hyper-V funkcionalitását korábban már meg kellett kurtítani annak érdekében, hogy a kitűzött határidőre megjelenhessen, így a szoftver jelen formájában nem képes a virtuális gépeket működés közben egyik fizikai szerverről a másikra mozgatni, nem lehet a működő virtuális gépekhez "menet közben" további erőforrásokat hozzárendelni. A Hyper-V száműzött funkciói egy későbbi változatban lesznek elérhetők.

A Hyper-V megjelenését követő 30-60 napon belül érkezik a Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008, amelynek teljes funkcionalitású bétáját a múlt heti Microsoft Management Summit rendezvényen jelentették be. A VMM 2008-ból nem csak Hyper-V, hanem VMware ESX Server és Microsoft Virtual Server környezetben futó virtuális gépek is felügyelhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról