Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 25. 13:10

Automatikus frissítésként települ a Vista SP1

A Windows Update automatikus frissítőszolgáltatáson keresztül is megkezdődött a Windows Vista első szervizcsomagjának terjesztése, így hamarosan azok a felhasználók is megkapják az SP1-et, akik a megjelenést követően nem töltötték le és telepítették kézzel.

[HWSW] A Windows Update automatikus frissítőszolgáltatáson keresztül is megkezdődött a Windows Vista első szervizcsomagjának terjesztése, így hamarosan azok a felhasználók is megkapják az SP1-et, akik a megjelenést követően nem töltötték le és telepítették kézzel.

A Vista SP1-ben főképp hibajavítások és a teljesítményt fokozni hivatott finomítások kaptak helyet, azonban az előzetes változatokkal készített tesztek szerint a szervizcsomag telepítése lényegében semmilyen hatással nincs az operációs rendszer sebességére, vagy az alkalmazás-kompatibilitásra. A javítócsomagban érkezik néhány új funkció is, a BitLocker például már képes lesz több meghajtót is titkosítani, illetve változások történtek az asztali keresőben is. A Vista SP1 megnehezítheti -- egy kis időre -- a kalózok dolgát is, olyan kódok kaptak helyet a csomagban, amelyek kivédik a legnépszerűbb aktivációs trükköket (pl. BIOS-átírás, vagy a 2099-es trükk). A redmondiak állítása szerint az eszközölt változtatásokkal a jelenleg használt kalóz Visták túlnyomó többsége "semlegesíthető".

A Windows Vista esetében azonban némileg enyhül a Microsoft szigora. A nem (megfelelően) aktivált operációs rendszer eredetileg csupán 30 napig működőképes, ezt követően úgynevezett korlátozott üzemmód lép életbe, ekkor a Vista csak az Internet Explorert engedi megnyitni, és a felhasználónak óránkéntújra be kell jelentkeznie. A WGA ellenőrzéssel kapcsolatos nehézségek miatt a Vistában levő ún. Csökkentett Működési Módot most a Microsoft megszünteti, de ezen rendszerek felhasználói folyamatos figyelmeztetést kapnak majd, hogy a szoftverük valószínűleg nem eredeti.

Azok a felhasználók vagy szervezetek, akik nem szeretnék, hogy gépeikre automatikusan települjön a Vista SP1, a Microsoft weboldaláról letölthetnek egy segédprogramot, amely blokkolja a Windows szervizcsomagok telepítését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról