Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 25. 11:28

Nincs már importvám a Hynix DRAM-chipekre Európában

Az Európai Bizottság eltörölte a Hynix memóriachipjeire kivetett több mint 30 százalékos importvámot, amelyet még 2003-ban vezettek be.

[HWSW] Az Európai Bizottság eltörölte a Hynix memóriachipjeire kivetett több mint 30 százalékos importvámot, amelyet még 2003-ban vezettek be.

Az Európai Bizottság 2002 nyarán kezdeményezett hivatalosan vizsgálatot a dél-koreai memóriagyártó cégek ellen. A Samsung és Hynix piaci magatartását a DRAM-gyártásban akkor még érdekelt német Infineon Technologies találta kifogásolhatónak. Az Infineon panaszában az szerepelt, hogy a két dél-koreai gyártó versenyellenes módon jutott jelentős állami támogatáshoz, ami lehetővé tette számukra, hogy a versenytársak árainál és a gyártási költségeknél olcsóbban fogalmazzák DRAM-chipjeiket kontinensünkön.

Az EB a vizsgálat során jogosnak ítélte az Infineon panaszát, és megállapította, hogy az állami tulajdonban lévő hitelező bankok segítsége nélkül a Hynix Semiconductor csődbe ment volna. Az évezred elején a hitelező bankok két éven belül háromszor mentették meg a súlyoz pénzügyi gondokkal küszködő Hynixet azáltal, hogy adósságait részvényekre cserélték -- ezt azonban az EB versenyellenesnek ítélte. Az állami kézben levő bankok beavatkozására válaszul Európa mellett az Egyesült Államokban és Japánban is importvámot vetettek ki a Hynix termékeire, az USA először 57, majd 44 százalékost, Japán pedig 27 százalékost.

Dél-Korea a Világkereskedelmi Szervezetnél tiltakozott, amelynek hatására a WTO 2005-ben utasította az EB-t, hogy vizsgálja felül a vám kivetését, mivel az európai chipgyártóknak okozott károkról szolgáló kalkulációk nem voltak megfelelőek. Az EB ennek hatására felülvizsgálta az importvámot és csökkentette is annak mértékét, azonban a mértéke még így is 30 százalék felett maradt. A WTO ugyanakkor azt is megállapította, hogy Szöul illegálisan segítette a Hynixet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról