Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 25. 09:02

Nem tudta megismételni tavalyi első negyedéves teljesítményét a Microsoft

Bár a Microsoft az új alkalmazásplatform (Windows Server 2008, SQL Server 2008, Visual Studio 2008) megjelenésének köszönhetően rekordbevételt ért el a március 31-én véget ért negyedévben, profitja 11 százalékkal csökkent. Mégis, a bevétel volt az, ami épp csak megfelelt az elemzői várakozásoknak, a nyereség felülmúlta az elvárást, de a gyenge prognózis miatt a cég részvényárfolyama több mint 5 százalékkal csökkent.

[HWSW] Bár a Microsoft az új alkalmazásplatform (Windows Server 2008, SQL Server 2008, Visual Studio 2008) megjelenésének köszönhetően rekordbevételt ért el a március 31-én véget ért negyedévben, profitja 11 százalékkal csökkent. Mégis, a bevétel volt az, ami épp csak megfelelt az elemzői várakozásoknak, a nyereség felülmúlta az elvárást, de a gyenge prognózis miatt a cég részvényárfolyama több mint 5 százalékkal csökkent.

A Microsoft a március 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévében 14,45 milliárd dolláros bevételt ért el, ami lényegében változatlan a megelőző év azonos időszakában elkönyvelt 14,39 milliárdhoz képest. A tavalyi harmadik negyedév forgalmát 1,69 milliárd dollárral növelte a Vista és Office kuponprogrammal kapcsolatos jövedelemelhatárolás, ezt figyelmen kívül hagyva a forgalom 14 százalékkal növekedett. A nettó profit 11 százalékkal 4,39 milliárd dollárra csökkent éves összehasonlításban, amelynek oka részben az EU-nak kifizetett 1,42 milliárd dolláros büntetés -- ezt figyelmen kívül hagyva az egy részvényegységre jutó 47 centes eredmény felülmúlta a cég saját előrejelzését és az elemzői várakozásokat.

Az asztali Windowsokért felelős kliensüzletág forgalma 24 százalékkal csökkent, ha figyelembe vesszük az elhatárolt jövedelmet, enélkül 2 százalék volt a visszaesés. Az új operációs rendszerből továbbra is a drágább változatokat kedvelik jobban a vevők, a Microsoft számai alapján az eddig értékesített 140 millió licenc több mint háromnegyede valamelyik prémium verzió. A szerverek és fejlesztői eszközök forgalma 18 százalékkal nőtt éves szinten, elérve a 3,26 milliárd dollárt, ahogy a Microsoft megújította a terület mindhárom zászlóshajóját, és kiadta a Windows Server, az SQL Server, valamint a Visual Studio 2008-as változatát. Az üzleti szoftverek (Office, SharePoint, Dynamics) forgalma 9 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

[+] Microsoft: megérkezett a 2008-as generáció

A tegnap rendezett elemzői konferenciahíváson a legtöbben a Yahoo-ügylettel kapcsolatos fejleményekre voltak kíváncsiak. Chris Liddell pénzügyi igazgató szerint az egyezség gyors nyélbeütése rendkívül fontos lett volna a siker szempontjából, "ez azonban minden, csak nem gyors". Liddell elmondta, a Microsoft még nem tudja, mit lépjen, lehet hogy közvetlenül a Yahoo részvényesei elé viszik a papíronkénti 31 dolláros ajánlatot, de az is lehet hogy elállnak az akvizíciótól. Amit biztosan nem tesz a Microsoft, hogy többet kínál a Yahoo-ért -- hangsúlyozta Liddell, hozzátéve, hogy vállalata a Yahoo nélkül is biztosan versenyezni fog az online hirdetési piacon. Az aQuantive felvásárlásának köszönhetően 40 százalékkal 840 millió dollárra nőtt az online szolgáltatásokért felelős divízió bevétele, de a vesztesége is nőtt.

Kiválóan teljesített ugyanakkor az Xbox-divízió, amely a negyedév során 1,3 millió konzolt adott el és 1,58 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 68 százalékos növekedésnek felel meg. A részleg sorozatban harmadik negyedéve ért el nyereséget. A Microsoft a konzol megjelenése óta összesen 19 millió Xbox 360-at adott el, amelyekhez az NPD szerint az amerikai vásárlók átlagosan 7,4 játékot és 3,6 kiegészítő perifériát vásároltak -- mindkettő rekord.

A Microsoft mindazonáltal kiábrándító előrejelzést tett közzé a jelenlegi negyedévre vonatkozóan. A cég prognózisa szerint a forgalma 15,5 milliárd és 15,8 milliárd dollár közé várható, részvényenkénti eredménye pedig 45 és 48 cent közé esik majd. Elemzők 15,5 milliárdos forgalmat és részvényenként 48 centes profitot vártak. A vártnál gyengébb előrejelzés oka, hogy bár a PC-piac folyamatosan növekszik -- az első negyedévben 12,3 százalékkal emelkedtek az eladások a Gartner szerint --, a bővülés nagyrészét a fejlődő piacok adják, ahol viszonylag magas az illegális szoftverek aránya. A Microsoft termékei iránti kereslet tehát nem nő együtt a PC-eladásokkal, a cég ezért további erőfeszítéseket kíván tenni a kalózkodás visszaszorítása érdekében.

A júniusban kezdődő pénzügyi évre azonban a vártnál sokkal jobb prgnózissal szolgált a Microsoft. A világ első számú szoftvergyártója a 2009-es pénzügyi évben 67-68 milliárd dolláros forgalmat vár, miközben az idén 60 milliárd dollár körül lehet a forgalom.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról