Szerző: Bizó Dániel

2008. április 19. 11:27

Ismét meglepetést okozott a Google, magával húzta a teljes technológiai szektort

Magasan túlszárnyalta a várakozásokat a Google, a világ vezető keresője és online hirdetésközvetítője. A vállalat negyedéves jelentésének közzétételét követően a teljes technológiai szektor felfelé mozdult, ahogyan a befektetők újra kezdik visszanyerni a pénzpiaci válsággal megrengett bizalmukat. A Google papírjai egyetlen nap alatt 20 százalékot erősödtek, ami a cég tőzsdei bevezetése óta példátlan.

[HWSW] Magasan túlszárnyalta a várakozásokat a Google, a világ vezető keresője és online hirdetésközvetítője. A vállalat negyedéves jelentésének közzétételét követően a teljes technológiai szektor felfelé mozdult, ahogyan a befektetők újra kezdik visszanyerni a pénzpiaci válsággal megrengett bizalmukat. A Google papírjai egyetlen nap alatt 20 százalékot erősödtek, ami a cég tőzsdei bevezetése óta példátlan.

A vállalat 5,19 milliárd dolláros háromhavi árbevétele 41,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a partnerek kifizetését követően megtartott forgalma 3,7 milliárd dollárt tett ki, ami 46 százalékos ugrás. A Google első negyedéves nyeresége 30 százalékkal 1,31 milliárd dollárra emelkedett, felülmúlva az elemzői várakozásokat -- a vállalat eddig 15 tőzsdei negyedévéből 12 alkalommal verte meg az előrejelzéseket.

A Google árbevételének immár nagyobb része, 51 százaléka származik az Egyesült Államokon kívülről, és a nemzetközi árbevételek aránya a jövőben kétségtelenül további növekedést mutat majd, ahogyan a fejlődő piacokon emelkedik az internetpenetráció, fejlődik a gazdaság, valamint a reklámköltések egyre nagyobb hányada terelődik át a webre. Az első negyedév során a Google nemzetközi forgalma 55 százalékkal bővült éves összevetésben, a cég a ComScore adatai alapján a globális keresések 63 százalékát uralta február során.

A Google erőteljes mutatói meglepték a befektetőket, a cég papírjai 20 százalékot erősödtek. Az IBM és az Intel váratlanul erős negyedéveivel együtt a Google jelentésének közzétételét követően gyakorlatilag az összes többi vezető technológiai vállalat a pénteki kereskedésben, köztük az NVIDIA, a Dell, a HP, a Lenovo, a Microsoft, a Red Hat, a Novell, a Cisco vagy az EMC és a VMware is. Elemzők arra figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az erőteljes negyedéves profitok nem jelentik azt, hogy megszűntek volna az Egyesült Államok gazdasági problémái, vagy hogy a teljes technológiai szektor vonzó befektetési célponttá vált volna -- a tőzsdei befektetők azonban láthatóan általános bizalmat szavaztak egyelőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról