:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 18. 10:10

Nem lesz otthoni Linux-disztribúciója a Red Hatnek

Végleg lemondott egy fogyasztói destop Linux-disztibúció kiadásáról a Red Hat. A világ legnagyobb Linux-disztribútora azzal indokolta a döntést, hogy egy ilyen termék iránt nincs fizetőképes kereslet, így a belátható jövőben nem is dobnak piacra ilyet.

[HWSW] Végleg lemondott egy fogyasztói destop Linux-disztibúció kiadásáról a Red Hat. A világ legnagyobb Linux-disztribútora azzal indokolta a döntést, hogy egy ilyen termék iránt nincs fizetőképes kereslet, így a belátható jövőben nem is dobnak piacra ilyet.

A vállalat weboldalán olvasható írás szerint ugyan egyre több felhasználó fedezi fel és használja a Linuxot a Windows alternatívájaként az asztali gépeken, életképes üzleti modellt felépíteni az asztali Linux köré rendkívül nehéz -- az eddigi próbálkozások rendre kudarcot vallottak, vagy "jótékonysági intézményként" működnek. A vállalati felhasználóknak szánt Red Hat Enterprise Linux asztali változata, a Fedora közösségi disztibúció, valamint a fejlődő országoknak szánt Red Hat Global Desktop továbbra is megmarad a cég fókuszában.

Elemzők szerint semmi meglepő nincs a Red Hat döntésében, jelen körülmények között valóban nehezen lenne indokolható egy kimondottan otthoni felhasználásra szánt Linux-disztribúció fejlesztése és karbantartása, egyáltalán nem látszik a piaci igény egy ilyen termékre. Számtalan ingyenes disztribúció létezik otthoni felhasználásra (ilyen a Fedora is, vagy az egyre népszerűbb Ubuntu), a Red Hat jogosan teszi fel a kérdést: ki venne olyat, amiért fizetni kell?

Noha a linuxos cégek minden évben megfogadják, hogy "az idei az asztali Linux éve lesz", a különféle weboldalak látogatottsági adatai alapján a szabad operációs rendszer részesedése desktop-oldalon az 1 százalékot sem éri el. A kirowski által az év elején elkészített, több mint egymillió PC adataira épülő Techstat felmérés szerint Magyarországon 0,6 százalék a Linux aránya a PC-ken.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.