Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 17. 08:41

Váratlanul jó negyedéves eredmények az IBM-nél

Látványosan növekedő profitot jelentett az első negyedévben az IBM, a cég eredményei alapján az amerikai vállalatok a gazdasági nehézségek ellenére sem költenek kevesebbet informatikára, az Egyesült Államokon kívül pedig kimondottan biztató az IT-piac helyzete. Az IBM szerint számos ügyfele vásárol informatikai megoldásokat annak érdekében, hogy fokozza hatékonyságát, csökkentse költségeit. Sam Palmisano elnök-vezérigazgató bejelentése szerint a pénzügyi szektorban sem érezhető a vásárlási kedv megcsappanása.

[HWSW] Látványosan növekedő profitot jelentett az első negyedévben az IBM, a cég eredményei alapján az amerikai vállalatok a gazdasági nehézségek ellenére sem költenek kevesebbet informatikára, az Egyesült Államokon kívül pedig kimondottan biztató az IT-piac helyzete. Az IBM szerint számos ügyfele vásárol informatikai megoldásokat annak érdekében, hogy fokozza hatékonyságát, csökkentse költségeit. Sam Palmisano elnök-vezérigazgató bejelentése szerint a pénzügyi szektorban sem érezhető a vásárlási kedv megcsappanása.

Nem csillapodik a cégek vásárlási kedve

Annak ellenére, hogy a világsajtó a másodlagos jelzáloghitelezési válság amerikai piacra gyakorolt hatásaitól hangos, az IBM az amerikai földrészen 9,9 milliárd dolláros forgalmat ért el az első negyedévben, ami az árfolyamhatás kiszűrésével egészséges 6 százalékos növekedésnek felel meg -- háromszor nagyobb mint egy negyedévvel korábban. A többi régióban ennél kisebb volt a növekedés, az EMEA régióban elért 16 százalékos, és a Távol-Keleten elért 14 százalékos fellendülés a dollár gyengülésének köszönhető, változatlan árfolyamon 4, illetve 3 százalék volt az IBM forgalmának erősödése.

Az első negyedévben az IBM bevétele 24,5 milliárd dollár volt, ami 11 százalékos, változatlan árfolyamon 4 százalékos növekedésnek felel meg. A cég folytatólagos tevékenységből származó nyeresége 2,3 milliárd dollár volt, szemben a 2007 első negyedévében elkönyvelt 1,8 milliárd dollárral, vagyis a profit 26 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatással foglalkozó Global Services üzletág bevétele 17 százalékkal nőtt (változatlan árfolyamon 9 százalékkal), a technológiai szolgáltatások és az üzleti szolgáltatások forgalma egyaránt kétszámjegyű százalékos erősödést mutatott. Intő jel azonban, hogy a negyedév során megkötött szolgáltatási szerződések értéke az árfolyamhatás kiszűrésével 2 százalékkal 10,8 milliárd dollárra csökkentek. A Nagy Kék a negyedévet 118 milliárd dollár értékű szerződésállománnyal zárta, ami éves szinten 2 milliárd dolláros növekedést jelent.

Csökkenő hardverforgalom

A hardverrészleg 4,2 százalékos forgalmat ért el az első negyedévben, ami 7 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A nyomtatóüzletág 2007 júniusi leválasztását figyelmen kívül hagyva a bevételek 2 százalékkal csökkentek. Az új mainframe, a z10 megjelenésének köszönhetően a termékkategória bevétele 10 százalékka, növekedett, a System i szervereké ugyanakkor 21 százalékkal zuhant. A UNIX-szerverek forgalma csak 2 százalékkal nőtt, az x86 kiszolgálóké pedig stagnált 2007 első negyedévéhez képest. Az IBM tárolók forgalma egészséges, 10 százalékos növekedést produkáltak, a félvezetőgyártási tevékenységből származó bevétel 20 százalékkal zuhant.

A szoftverüzletág 14 százalékos növekedés után 4,8 milliárd dolláros forgalmat könyvelhetett el az első negyedévben. A köztesszoftverek (WebSphere, Lotus, Rational, Information Management) értékesítéséből származó bevétel 16 százalékkal 3,8 milliárd dollárra nőtt, az operációs rendszerek forgalma 1 százalékkal 529 millió dollárra emelkedett. A köztesszoftvereken belül az Information Management termékek vitték a prímet 27 százalékos növekedéssel, amely elsősorban az üzleti intelligenciával foglalkozó kanadai Cognos beolvasztásának köszönhető. A Tivoli menedzsment-termékek forgalma 9 százalékkal nőtt, a Lotus termékcsalád 17 százalékos erősödést ért el, köszönhetően a nemrég megjelent új verziók sikerének. A Rational szoftverek értékesítéséből származó bevétel 3 százalékkal nőtt éves szinten. A WebSphere-család 20 százalékos növekedést produkált.

Máris megnövelt éves nyereség-előrejelzés

A elemzők pozitívan fogadták az IBM eredményeit, és a tőzsde is kebelére ölelte a Nagy Kéket: a bejelentést követően a részvényárfolyam közel 3 százalékkal erősödött. Mark Loughridge pénzügyi vezető azt is bejelentette, az IBM éves szinten részvényenként 8,5 dollár nyereségre számít, ami 25 centtel magasabb a korábban tervezettnél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról